A. Ko. | 19. 5. 2022, 15:28

Kje se konča pravica človeka in začne pravica slonice Happy?

Profimedia
Kje se konča pravica človeka in začne pravica slonice Happy? (foto: Profimedia)

V New Yorku v teh dneh odmeva prav posebna sodba, v kateri osrednja vloga pripada slonici, ki sliši na ime Happy. Le kaj je zagrešila?

Happy je slonica, ki vse od leta 1977 domuje v živalskem vrtu v Bronxu, rojena pa je bila v divjini Azije. Pri enem letu starosti so jo ujeli in namenili v živalski vrt. Prišla je skupaj s prijateljem Grumpyjem, ki je poginil v usodni nesreči leta 2002.

Trenutno je Happy verjetno najslavnejši slon na svetu, saj se ne zgodi pogosto, da se te velike kopenske živali znajdejo na – sodišču.

Happy je predstavnica azijskih slonov, toda ali se lahko nanjo razširijo tudi osnovne človekove pravice?

Prav za to se namreč borijo njeni odvetniki in zagovorniki pravic živali (Nonhuman Rights Project) pred višjim sodiščem v New Yorku po tem, ko so prošnjo zavrnila že nižja sodišča.

Trdijo, da ima Happy pravico do svobode svojega telesa in da jo je potrebno izpustiti iz ograde, v kateri prebiva zadnjih 45 let. Radi bi jo namestili na večjo, bolj prostorno površino izven živalskega vrta.

''Happy je avtonomen, kognitivno kompleksen slon, ki si zasluži pravice, ki so v zakonu rezervirane za osebe'', trdijo v omenjeni organizaciji. Slonica naj bi imela interes po samoodločanju – s kom želi biti, kam želi iti, kaj želi jesti in kaj početi. V živalskem vrtu pa ji prepovedujejo, da bi vse to počela. Tako pravi aktivistka Monica Miller iz Nonhuman Rights Project.

Zakaj izmed vseh slonov v živalskih vrtovih po svetu prav Happy? Zato, ker je po trditvah omenjene organizacije, leta 2005 kot prvi slon prestala test samozavedanja. Ko se je gledala v ogromno ogledalo, se je stalno dotikala oznake X na svojem čelu.

Živalski vrt v Bronxu na drugi strani pravi, da slonica ni zaprta nezakonito, da ni oseba, ampak spoštovan slon, za katerega je dobro poskrbljeno. Predvsem pa opozarja, naj odločevalci dobro razmislijo, kaj bo Happyjina zmaga pomenila za vse ostale živali po živalskih vrtovih po svetu. Najverjetneje bo sprožila verižno reakcijo.

Kaj pa pravi sodišče? Mlini meljejo, sodniki so obe strani izprašali s številnimi vprašanji, med katerimi posebej izstopa vprašanje sodnice Jenny Riviera organizaciji NRP o tem, kakšne bodo posledice odločitve na odnos med ljudmi in živalmi.

''Tudi psi si zapomnijo besede. Jih torej ne smemo imeti?'' je vprašala sodnica.

Na stran slonice Happy so se postavili številni vidni strokovnjaki, saj naj bi bila njena zmaga prvi pomemben korak k drugačni, bolj etični obravnavi živali. Sodišče bo o usodi slonice Happy odločilo v naslednjih mesecih, o čemer bomo še poročali. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.