A. Ko. | 21. 7. 2022, 06:00

Ko boste prebrali TO, boste na morju v mivki vedno nosili čevlje

Profimedia

Ena najbolj strupenih rib na Jadranu ima tako boleč strup, da so si nekdaj ljudje sekali prste. Pogosto se znajde na trnkih ribičev (tudi 'dopustniških'), nahaja pa se predvsem v mivki. 

Gotovo že veste, o kom pišemo. To je morski pajek, imenovan tudi morski zmaj, pri naših južnih sosedih pa mu pravijo pauk. Morski pajek ne ugrizne, pač pa 'ugriznejo' njegove strupene bodice. In to tako močno, da ljudje, ki so to izkusili, pravijo, da take bolečine do tedaj niso poznali. Če se to zgodi otroku, pa je stvar lahko tudi nevarna in potrebuje zdravniško posredovanje.

Največkrat se vbod zgodi v prst, ko ribiči pajka jemljejo s trnka. Medtem ko je domačinom jasno, da je treba pri ulovu sicer užitnega morskega pajka najprej s kleščami odstraniti bodice, pa veliko 'počitniških' ribičev te ribe sploh ne prepozna. Pogosto jo zamenjajo s t. i. babico.

Bolečina, ki strašno peče

V času drstenja, kar je prav v najbolj obleganih poletnih mesecih, se morski zmaj pogosto skriva v mivkastih plitvinah.

Iz mivke pa ven štrlijo prav nevarne bodice, zato je priporočljivo na takih obalah nositi obuvalo.

Če morski zmaj vbode v prst, se običajno oteklina razširi do zapestja, dlje pa ne. Se pa po celi roki razvname bolečina, ki vrhunec doseže po 30 minutah. Bolečina je ostra in pekoča, mesto vboda pa je najprej belo, nato rdeče in na koncu pomodri.

Bolečina popusti po dveh, najkasneje pa po 24 urah. Oteklina pa vztraja dlje časa, nekateri zelo dolgo obdobje po vbodu še čutijo mravljince ali celo ne čutijo tistega dela kože. Lahko se hkrati pojavijo glavobol, vrtoglavica, povišana temperatura, mišični krči, hiter utrip srca. Nekateri od same bolečine ali panike, ki nastopi, tudi izgubijo zavest.

Kakšna je prva pomoč?

Sliši se zelo čudno, toda tisti, ki so doživeli vbod morskega pajka, dobro vedo, da bi v tistem trenutku naredili prav vse, da bi bolečina popustila. Tudi polulali bi se na zastrupljeno mesto. To je tudi v resnici zelo učinkovit način nevtralizacije strupa. Pomaga tudi 10-odstotna raztopina amonijaka, ki se dobi v lekarnah ali pa, da mesto vboda zelo segrejete. Najbolje je poškodovani ud pomočiti v zelo vročo vodo. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.