A. Ko. | 8. 6. 2022, 19:15

Komu so vrane tako na poti, da jih je treba pobijati?

Profimedia

Vrane so se v preteklih stoletjih mest izogibale, saj so jih sistematično zastrupljali. Danes so v mestih spet nekaj običajnega, to pa očitno nekaterim ljudem ni všeč ...

V Centru za male živali Moste so objavili sporočilo, da v tem delu Ljubljane zadnje čase opažajo veliko število mrtvih ptic. V samo nekaj dneh so opisali štiri primere, v večini primerov pa gre za vrane.  

Eden izmed mladičev, ki so ga prinesli brez staršev, je imel ranjeno perut. Sumijo, da gre za strelno rano.

''Četudi je 'samo' vrana, 'samo' golob … Tako početje je nizkotno, podlo in se mora končati''.

So zapisali v svoji objavil, kjer prosijo vse, ki bi imeli kakršnekoli informacije o storilcih, da to sporočijo policiji.   

So vrane res samo za nadlogo?

Vsekakor ne. Kakor vsaka žival na tem svetu, imajo tudi vrane v ekosistemu svojo vlogo. Takole so o njej zapisali v društvu DOPPS:

''Ker pobirajo odpadke in mrhovino, imajo vrane tako v naseljih kot v naravi pomembno vlogo pri preprečevanju širjenja bolezni.''

Ljudje pogosto na vrane kažejo s prstom, da ogrožajo ptice pevke in da so nevarne za ljudi. To drži?

DOPPS navaja, da podatki kažejo, da zaradi vran nobena vrsta ni ogrožena - kljub temu, da so vrane priložnostni plenilci mladičev, jajc in oslabelih ptic. 

Škodo pa lahko vrane delajo predvsem na kaleči koruzi. ''Vendar je škoda sorazmerno majhna v primerjavi s koristjo, saj vrane po poljih preko celega leta pobirajo velike količine za kmetijstvo škodljivih ogrcev in drugih žuželk ter glodavcev,'' so zapisali na DOPPS.

Kljub temu so bile vrane že v preteklosti zelo nepriljubljene in ljudje so jih pogosto preganjali, zastrupljali in ubijali. Tako močno, da so za nekaj časa celo izginile iz mest in urbanih področij. V zadnjih desetletjih se to spreminja, vrane so se v mesta vrnile, česar pa se očitno nekateri lotevajo na zelo nizkoten način.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.