A. Ko. | 7. 9. 2022, 15:08

Je tudi vaš pes te dni bolj razdražljiv in občutljiv? TO je razlog

Profimedia

Če tudi vaš pes doživlja težke dneve, ga poskušajte razumeti in mu pomagati. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako. 

O čem govorimo? O 'popoletni tesnobi', ki jo lahko močno čutijo tudi naši pasji prijatelji. Kar naenkrat so vsi spet v šolah, vrtcih in službah, le on ostaja doma. Po dveh mesecih se je živahen dom spremenil v prazen in tih prostor. Se še čudite, da vašemu psu ni čisto vseeno ter da ga je vse skupaj prizadelo?

Da pes pogreša poletne dni, predvsem pa stalno družbo svojega človeka, lahko kaže na različne načine.

Očitni znaki so: izguba apetita, ločitvena tesnoba, nespečnost, kopanje lukenj, lajanje, žvečenje, lahko celo depresija.

Vse omenjeno je lahko znak tudi drugih bolezni ali stanj v pasjem telesu, toda če je močno povezano z določenim obdobjem v letu (počitnicami), potem gre skoraj gotovo za prehodno tegobo, ki jo psu lahko pomagate omiliti.

Kako pomagati psu k boljšemu počutju?

  • Nove vezi: Če se je pes med počitnicami posebej navezal na člana družine, ki je zdaj več odsoten, je smiselno namensko psa povezati z drugim družinskim članom.Takim, ki je prisoten vsak dan in vsaj del dneva lahko preživi s psom. Če na primer naš mladostnik odhaja na študij v mesto in sta s psom močno povezana, je priporočljivo že pred odhodom posteljo psa prestaviti v drugo sobo, k drugi osebi, da bo prehod mehkejši.
Profimedia

  • Naj se s psom druži in skrbi zanj vsa družina: Običajno za psa eden izmed članov družine skrbi bolj kot preostali. S čimer ni prav nič narobe, je pa prav, da je pes vajen hoditi na sprehode in se igrati tudi z vsemi drugimi. Tako stiska ni prehuda, ko je njegov 'najljubši' kar naenkrat več odstoten.
  • Domač vonj zmanjšuje stisko: Ko je pes sam doma, mu v teh dneh pustite majico ali kakšen drug predmet z vašim vonjem oz. vonjem njemu najljubšega družinskega člana. To mu bo pomagalo prebroditi stisko.

Profimedia

  • Počasi v novo rutino: Da šok ne bo prehud, psa v novo rutino uvajajte počasi. Izogibajte se nenadnih sprememb. Tudi psi so prilagodljivi, potrebujejo pa svoj čas.

  • Fizična in mentalna aktivnost: Psa dobro zaposlite tako fizično kot umsko. Pravšnja mera teh dveh aktivnosti je precej učinkovit pristop k reševanju težav s pasjim vedenjem oz. počutjem.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.