A. Ko. | 2. 6. 2022, 18:35

Levja mladička Albi in Leo naredila prve zunanje korake

Profimedia

V belgijskem živalskem vrtu Pairi Daiza so se februarja razveselili dveh novih levjih mladičkov. Te dni sta prvič spoznala zunanje okolje in prikupni posnetki so zaokrožili po svetu. 

Rojstvo vsakega levjega mladiča je uspeh, saj gre za zelo ranljivo vrsto. Njihova populacija v divjini se stalno zmanjšuje, v zadnjih 200 letih naj bi izginilo kar 90 % vrste.

V afriški divjini jih danes živi manj kot 25.000.

Letos so se 20. februarja v belgijskem živalskem vrtu Pairi Daiza razveselili dveh levjih mladičkov, ki so jih poimenovali Leo in Albi. Oba sta samčka, ki sta bila spočeta in skotena po naravni poti. Njun oče je 9-letni Kenya, mama pa 11-letna Kira. Ob rojstvu je vsak do njiju tehtal približno pol kilograma.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pairi Daiza (@pairidaizaofficial)

V naravi levji mladiči prvi mesec odraščajo ločeno od očeta in tako so naredili tudi z Leom in Albijem. V ločenem delu živalskega vrta sta prvo obdobje preživela v družbi mame, ki se je izkazala za zelo ljubečo in zaščitniško. 

Sredi maja je bil čas, da jih spoznajo tudi obiskovalci, konec meseca pa sta mladička prvič spoznala zunanje okolje. Sprva malce negotovo, a prestrašenost se je hitro spremenila v raziskovanje. 

Pairi Daiza se nahaja na jugu Belgije, v mestu Brugelette, v njem pa živi več kot 7000 živali. Med njimi so številne, ki jih drugje ni videti, kot denimo polarni medvedi.

A ni bilo vedno tako. Svojo zgodbo so pričeli kot majhno zavetišče za ptice. Danes so zelo inovativni pri svojem delu, med drugim lahko pri njih tudi prespite v naravnem hotelu, obdanem z divjimi živalmi.  

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.