P.M. | 20. 1. 2023, 19:30

V središču Celja opazili lisičko, kaj storiti, če jo srečate tudi vi? (VIDEO)

Profimedia

Znašla se je precej daleč od prvih gozdnih površin ter nekaj časa izgubljeno tavala po mestu.

Posnetek uporabnika družbenih omrežij Blaža Podgorška je na Facebooku delila stran "V Celu dogaja" in z njim vzbudila kar precej pozornosti svojih sledilcev. Posnetek naj bi bil narejen na območju Gimnazije Celje – Center, iz njega pa je razvidno, da je lisička poškodovana. Vendar ni nič kazalo na to, da bi bila žival napadalna ali agresivna.

"Očitno jo tačka boli, pomagajte ji," je bil eden od zaskrbljenih komentarjev pod objavo. Nekateri drugi so zapisali, da je najverjetneje lačna, ter da po zabojnikih išče odvrženo hrano.

Nek uporabnik je menil, da bo žival gotovo odšla naprej, ko bo zmanjkalo hrane in da jo pustijo pri miru. "Ni pa edina divja žival v Celju. Sam stanujem malo naprej in lahko povem da so kune tu stalnica. Mogoče predlog, da bi se lažje izognili takšnim situacijam, prenehajte metati stran hrano," je zapisal.

Lisica je predvsem nočna žival, zlasti jeseni in pozimi pa jo lahko vidimo tudi podnevi. Za poškodovane lovne živali, med katere sodi tudi lisica, so sicer pristojne lovske družine (več informacij dobit na telefonski številki 112). Ob srečanju z lisico moram ravnati previdno, kajti če se bo počutila ogroženo, je lahko nasilna. Še najbolje jo je ignorirati. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.