Uredništvo | 15. 9. 2023, 09:00

Ljubljančani, pozor: "Prosimo sprehajalce, da se izogibajo vodnim površinam"

Profimedia

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin zaradi vnovičnega pojava bolezni opozarja vse prebivalce, da se držijo določenih pravil. 

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) sporoča, da je bila visoko patogena aviarna influenca potrjena na novi lokaciji. Nazadnje smo o pojavu poročali spomladi, ko je bil center v Cerkljah na Gorenjskem.  Tokrat pa so bolezen odkrili pri dveh poginjenih labodih grbcih v Mestni občini Ljubljana. "Pojav bolezni v tem letnem času ni več posebnost, ker zdaj že dve sezoni več držav članic Evropske unije poroča o večjih ali manjših poginih vodnih ptic čez celo leto, zato je pomembno, da rejci perutnine dosledno izvajajo biovarnostne ukrepe," so zapisali na UVHVVR.

Profimedia

Ob tem so podali tudi prošnjo vsem sprehajalcem. Ker se bolezen lahko prenaša prek kontaminirane obutve in živali, ki pridejo v stik s poginjenimi pticami ali njihovimi izločki, prosijo, da se sprehajalci izogibajo vodnim površinam, kjer se nahajajo vodne ptice, ter da jih ne krmijo. In še: " V primeru, da opazijo poginjene vodne ptice, pa pokličejo številko 112."

Profimedia

Opozorilo seveda velja tudi za rejce perutnine in ptic v ujetništvu, ki morajo biti pozorni na določene znake. Opozorilni znaki so, če se zmanjšata poraba hrane in vode za 20%, če pade nesnost in traja več kot dva dni ali, če je pogin večji od pričakovanega. Opozarjajo še na določene klinične znake, kot so ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja ... 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.