A. Ko. | 4. 9. 2022, 10:00

Na priljubljeni plaži vedno več belih morskih psov – KAJ se dogaja?

Profimedia/fotomontaža

Domačini so precej prestrašeni, ker je na njihovi priljubljeni počitniški destinaciji opaziti vedno več morskih psov. Je tudi to del globalnega segrevanja, na katerega se bomo morali navaditi? 

Raziskovalce zanima, ali je morskih psov v zalivu Plenty na severu Severnega otoka Nove Zelandije dejansko več kot nekoč. Ali so plaže naenkrat toliko bolj polne in posledično obiskovalci zaznajo več teh morskih živali, ki zbujajo strah.

Zadnji smrtonosni napad se je na tem območju zgodil januarja 2021, od tedaj pa ne več – se je pa zgodilo precej bližnjih srečanj, sploh med deskarji.

Morski biolog Phil Ross, ki sodeluje pri projektu, upa, da bodo ugotovili, kakšno vlogo ima pri tem vedno toplejši ocean in ali se morda zato spreminjajo vzorci premikanja morskih psov.

V projekt, ki se bo pričel v prihajajočem novozelandskem poletju, je vključenih ogromno strokovnjakov z različnih področij in veliko najrazličnejše tehnološke opreme. K projektu so povabili tudi lokalne ribiče, kopalce, deskarje … - da delijo svoja opažanja, izkušnje, fotografije in posnetke.

Vključili so tudi staroselce, ki imajo mnogo vedenja o dogajanju v zalivu v preteklih desetletjih.

Eden izmed ciljev projekta je tudi poskrbeti, da bi družba bolj spoštovala in cenila morske pse, na drugi strani pa zagotoviti varnost ljudi. ʺVaš toaster je bolj nevaren in vas lahko bolj poškoduje, kot pa morski pes. Morski psi so tam od nekdaj in ni razloga, da bi bili v stalnem strahu pred njimi,ʺ je ob tem dejal Ross. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.