A. Ko. | 13. 5. 2022, 18:33

Na zelenih mestnih površinah tudi letos SIMPATIČNE table: ste jih že opazili?

Profimedia
Na zelenih mestnih površinah tudi letos SIMPATIČNE table: ste jih že opazili? (foto: Profimedia)

Pobuda se je prvič pojavila pred dvema letoma in naletela na izjemen odziv. Po Ljubljani bo do konca meseca s tablami opremljenih sedem lokacij.

Vsaka tretja žlica hrane je odvisna od čebel. Zgovorno dejstvo, ki se ga v zadnjih letih malce bolj zavedamo. Vsaj tako se zdi, sodeč po številnih pobudah, ki se pojavljajo po vsej Sloveniji.   

Pred dvema letoma so v Mestni občini Ljubljana ob 20. maju, ki je svetovni dan čebel, pričeli z akcijo Pokosili bomo, ko se bodo čebele najedle. Na več javnih zelenih površinah so postavili table s tem napisom.

arhiv MOL

Tudi letos že postavljajo napise, s katerimi bodo do konca meseca maja opremili sedem lokacij. Tri table bodo nameščene na območju Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib - ena na travniku pri čebelnjaku, ena pri »sankališču« v mestnem parku Tivoli in ena na travniku pod gostiščem na Rožniku.

Kot so nam povedali na MOL, bodo pozno košnjo izvajali tudi ob vrtičkih Mestne občine Ljubljana, in sicer na Grbi, Rakovi jelši in Brodu-Vižmarjah. Ena od tabel bo nameščena na Grajski grič na travnik ob Roški cesti.

''Cvetoči travniki so raj za opraševalce, ki oprašujejo kulturne rastline, ki nam dajejo hrano. Opraševalci so tudi indikator zdravega okolja, s takimi akcijami pa želimo še izboljšati pogoje za njihovo prehranjevanje in obstoj. Obiskovalci na območju Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib so v letih 2020 in 2021 podali številne vzpodbudne odzive in izrazili hvaležnost za skrb, ki jo mesto posveča varstvu opraševalcev, biotski pestrosti travnatih površin in posredno tudi skrbi za skupno prehransko varnost,'' so nam povedali na Mestni občini Ljubljana.

Dodali so, da so odzivi na kasneje košene površine sicer mešani, kar po njihovem mnenju potrjuje, da vpeljava spremenjene prakse zahteva določeno obdobje, da jo bo družba razumela in sprejela v širšem obsegu. Glavnina odzivov, dodajajo, pa je že sedaj zelo pozitivna.   

Tudi v Mariboru kosijo z mislijo na čebele - vsaj na okoli 9000 kvadratnih metrov javnih površin. K ohranjanju cvetočih travnatih površin pa vabijo tudi občane.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.