A. Ko. | 22. 9. 2022, 11:58

Najboljše pasme psov za tiste, ki obožujejo mačke

Profimedia
Najboljše pasme psov za tiste, ki obožujejo mačke (foto: Profimedia)

Ste velik ljubitelj mačk, manjka pa vam družabnik, ki bi vas z veseljem spremljal na sprehod? Verjamete ali ne, obstajajo tudi pasme psov, ki so po vedenju močno podobne mačkam. 

Mačke točno vedo, kaj potrebujejo in znajo dobro povedati, kdaj jim določena stvar ne ugaja. Rade se delajo nedostopne in vzvišene, po drugi strani pa nekatere zelo uživajo v skupnem lenarjenju na kavču. Potrebujejo svoj mir, obožujejo domač prostor in se običajno ne prilagajajo najbolje na spremembe.

So precej nezahtevne, lahko jih pustite same doma, brez skrbi, da bi vam stanovanje obrnile na glavo. Prav zaradi vsega tega jih že leta obožujete, zdaj pa ste si prvič zaželeli še pasjega sopotnika? Trenerka psov Sunny Jackson je za marthastewart.com delila nekaj nasvetov za mačje skrbnike, ki bi radi postali tudi pasji.

V prvi vrsti – če bi želeli bolj sproščenega psa  – odsvetuje izbor ovčarskih, pastirskih ali drugih delovnih pasem psov.

Kljub temu, da prav vsak pes potrebuje določeno mero psihične in fizične aktivnosti ter nege, so ti z vidika aktivnosti še bolj zahtevni.

Če bi morala izbrati eno samo pasmo, Jacksonova predlaga Shiba Inu. Po svoji neodvisnosti, odmaknjenosti (pa tudi trmi) ta pasma zelo spominja na mačke. Njeni predstavniki uživajo v lastni družbi in se redko oglašajo. Še ena zelo tiha pasma je basenji, ki v resnici sploh ne zna lajati. So neodvisni, s stabilnim karakterjem in zelo pametni.

Profimedia

Med drugimi primernimi pasmami za mačjeljubce strokovnjakinja izpostavi še:

  • Kodrasti bišon: radoveden in igriv pes, ki uživa v naročju. Njegova nega je precej nezahtevna.
  • Angleški buldog: najbolj bo užival z vami na kavču. So prijazni, mirni in imajo v primerjavi z drugimi pasmami manj potreb po fizični aktivnosti.
  • Čivava: očarljiva, elegantna in na trenutke tudi drzna. Njihova nega ni zahtevna. Ob nepravilni socializaciji lahko postanejo plašne.
  • Čovčov: očarljivi in mirni velikan z modrim jezikom se zelo naveže na svojega človeka.

  • Pekinčan (Pekinezer): Mali levček je ljubeča, predana, kraljevska in zelo inteligentna pasma. Slednje poskrbi tudi za njihove trmaste vzgibe.
  • Nemška doga: Sliši se povsem napačno, da bi največji pes na svetu lahko zadovoljil mačjeljubce. A drugo ime za nemško dogo je nežni velikan. Je zares potrpežljiva, mirna in vdana pasma. A pozor, zelo radi vam bodo skočili tudi v naročje.
Profimedia

  • Šicu: Ti igrivi in predani pasji prijatelji bodo poskrbeli, da vam ne bo nikoli dolgčas. Imajo sposobnost, da svojega človeka dobro nasmejijo.
  • Vipet: So ljubeznivi in nežni družabniki, mirni, igrivi in predani. Imajo malo maščobe, zato hladnih dni ne marajo in v stanovanju iščejo toplo zavetje.   

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.