A. Ko. | 23. 6. 2022, 06:00

Našli na stotine poginulih pingvinov – KAJ se dogaja?

Profimedia
Našli na stotine poginulih pingvinov – KAJ se dogaja? (foto: Profimedia)

Na obale Nove Zelandije je v zadnjih mesecih naplavilo prek 500 poginulih pingvinov – gre za najmanjše pingvine na svetu. Strokovnjaki sumijo, za kaj gre … 

Od začetka maja prebivalci Nove Zelandije na plažah opažajo vedno več poginulih majhnih pingvinov, ki jih poznajo pod imenom kororā.

Nazadnje je na plažo Ninety Mile blizu Kaitaie naplavilo kar 183 živali.

Čeprav še niso povsem prepričani, znanstveniki sumijo, kdo je krivec. Podnebne spremembe!

Večina najdenih živali je bila povsem shiranih. Če običajno tehtajo okoli 1 kilograma ali manj, so najdene živali komaj dosegle pol te teže. Bile so povsem brez maščobe in brez mišic, v takem stanju pa se zelo težko potapljajo in iščejo hrano.

Sestradanost in pogin malih pingvinov kaže na to, da niso jedli dovolj rib, njihove priljubljene hrane. To je lahko posledica pretiranega ribolova. Toda Graeme Taylor, znanstvenik za morske ptice, je za The Guardian povedal, da sumi nekaj drugega.

Temperatura morja se je zvišala in ribe bežijo v vedno globlja področja. Tam so vode hladnejše, tam pa jih tudi pingvini ne zmorejo doseči.

Čeprav so dobri potapljači, potopijo se do med 20 in 30 metri, dlje pa ne.

To predvidevanje pa razloži tudi pojav, da se poginuli pingvini ne pojavljajo na novozelandskem Južnem otoku, kjer je temperatura morja hladnejša. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.