A. Ko. | 1. 9. 2022, 18:17

Na natečaju, ki slavi divje živali, odkrili NENAVADNO fotografijo: Je to mogoče?

Profimedia

Med številnimi sodelujočimi izdelki je pozornost žirije pritegnil fotografski utrinek opice bonobo, ki je bil ujet v Kongu. Kaj je na njem tako drugačnega?

Wildlife photographer of the year je natečaj, ki ga že vse od leta 1965 organizira londonski naravoslovni muzej. Na njem izbirajo najboljšo fotografijo divjih živali, letos že 58.tič zapored. Gre za zelo prestižen natečaj, ki ga spremlja ogromno ljudi.

Letos je še posebej veliko pozornosti privabila ena izmed fotografij - pa ne zaradi same fotografije, pač pa zaradi tistega, kar je na njej upodobljeno. Fotografijo je posnel Christian Ziegler v Demokratični republiki Kongo.

Fotografija prikazuje opico vrste bonobo, ki v naročju drži in crklja malega mungota.

Ko je Ziegler v nacionalnem parku Salonga opazil, kaj drži v rokah opica, ji je sledil več kot eno uro. ʺBil sem zelo presenečen, ko sem videl, kaj v naročju drži opica. Začel sem ji slediti in fotodokumentirati,ʺ je povedal fotograf.

Nastala je fotografija, katere ozadje ostaja uganka. In bo tudi ostala, pojavila pa so se številna ugibanja, za kaj je šlo v pričujočem odnosu. Povsem mogoče je, da je nameravala opica mungota pojesti.

Ko bonomi ujamejo svoj plen, ga ne ubijejo nemudoma, pač pa ga prično jesti, ko je še živ.

Tako razlaga Dr. Barbara Fruth, direktorica LuiKotale Bonobo Project, ki bonobe opazuje že več kot 20 let. Če se bonomi svoje večerje zelo najedo pa tisto, kar ostane, ljubkujejo kot svoje ljubljenčke – vse dokler ne pride čas, ko jih pojedo.

Profimedia

Fruthova verjame, da je točno taka zgodba, ki jo pripoveduje ta fotografija. Dodala je, da je iz ujetništva znano, da bonobi skrbijo tudi za mladiče druge vrste, toda v divjini je tako obnašanje nenavadno.

Strokovnjakinja ne izključuje tudi možnosti, da opice skrbijo za drugo vrsto zato, da bi pritegnile pozornost posameznikov iz svoje vrste ter si tako ustvarije višji status.

V tem primeru je mungo najverjetneje dočakal srečen konec in ga je opica izpustila nepoškodovanega.

Prav misterij za Zieglerjevo fotografijo je tisto, kar je člane žirije posebej opozorilo nanjo. Fotografijo so označili kot 'Highly Commended image' (zelo pohvaljena slika). Zmagovalce bodo razglasili v oktobru.     

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.