A. Ko. | 4. 12. 2022, 16:00

Navijači v Katarju množično jahajo do smrti izmučene kamele

Profimedia

Na dan prihaja vedno več žalostnih zgodb iz ozadja svetovnega nogometnega prvenstva v Katarju. Med izkoriščanimi so tudi številne kamele, ki turiste prevažajo naokoli. 

Svetovno prvenstvo je v Katar do sedaj privabilo že več kot milijon turistov, kar pomeni, da vse turistične storitve delajo s polno paro in kot še nikoli doslej. Med njimi so tudi agencije, ki turistom ponujajo prevoze s kamelami.

Vodniki kamel želijo maksimalno izkoristiti to priložnost, hkrati pa pozabljajo, da sodelujejo z živimi bitji, ki imajo svoje omejitve.  

Ena izmed agencij, ki ponuja prevoze s kamelami, je za the Associated Press razkrila, da v običajnem dnevu med tednom prodajo 20 voženj, čez vikend pa do 50. V času svetovnega prvenstva vsako dopoldne njihove kamele naredijo 500 voženj in vsako popoldne prav toliko!  

ʺVeliko denarja priteka. Hvala bogu. Je pa tudi veliko pritiska,ʺ je povedal 49-letni vodnik kamel, Ali Jaber al Ali. Pred prvenstvom je imel 15 kamel, to število pa je sedaj povečal na 60. Priznal je, da kljub temu kamele čutijo velik pritisk, med vožnjami nimajo več veliko časa za počitek.

Prej so kamele počitek imele na vsakih pet voženj, v času prvenstva pa nekatere naredijo od 20 pa tudi do 40 voženj brez predaha!

Živalovarstvene organizacije uporabljajo bolj strog jezik in so zelo kritične do tega, kar se dogaja. Opisujejo bičanje, poškodbe, pretepanje in izmučenost. Takole turiste v Katarju nagovarja PETA: ʺPETA opozarje obiskovalce svetovnega prvenstva, da za te živali ni domov za upokojence. Ko so preveč zlomljene, da bi bile koristne, gredo v zakol. Zato je najboljši način, da jim pomagamo ta, da zavrnete ježo.ʺ   

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.