17. 5. 2022, 21:00

V troje: delfini so inteligentna bitja. Pa ste vedeli, da se med igro tudi vzburijo?

Omar M. Entiauspe Neto, Steffen Reichle, Alejandro dos Rios

Čeprav so znani po svoji igrivosti tako v divjini kot v ujetništvu, vas bo pogled na to fotografijo zagotovo presenetil. Ne samo, da sta dva samca plavala nad morsko gladino, biologi so presenečeno ugotovili, kdo jima je med razigranimi trenutki delal družbo.

Biologi so v reki Tijamuchi v Boliviji opazili dva rečna delfina, ki sta se zelo nenavadno obnašala. Čudno je bilo že to, da sta večino časa plavala z glavo nad gladino. Hitro so ju začeli fotografirati, a šele ob pregledovanju nastalega materiala so ugotovili, kdo jima dela družbo.

Bolivijski rečni delfini, kot že ime pove, ne živijo v morjih, ampak v rekah. O njih je zelo malo znanega, saj večino časa preživijo pod gladino kalnih rek, iz vode pa tu in tam pokuka le plavut ali rep.

Izkazalo se je, da gre za dva mlada samca, ki sta si privoščila anakondo. Očitno je bilo, da je nista imela namena pojesti, ampak se z njo igrata. Držala sta jo v ustih in si jo podajala, skupaj sta z njo plavala sem in tja.

Raziskovalci so bili še bolj presenečeni, ko so opazili, da je samca igra vzburila. Na fotografijah so namreč opazili nabrekle penise.

Omar M. Entiauspe Neto, Steffen Reichle, Alejandro dos Rios

Strokovnjaki za delfine so dobro seznanjeni z nenavadnimi seksualnimi nagnjenji teh živali, od drgnjenja genitalij ob “igrače” do vtikanja penisov v različne predmete, tako žive kot nežive. “Čisto mogoče je, da sta poskušala penis vtakniti v kačo,” je povedala morska biologinja dr. Diana Reiss, ki je nekoč celo opazovala velike pliskavke, kako v akvariju poskušajo penetrirati v odprtino za zrak rešenega kita pilota.

Beni anakonda, ki sta si jo delfina podajala, je doma le na severovzhodu Bolivije. Veliko časa preživi v vodi in lahko dolgo zadržuje dih, a delfina sta jo pod vodo držala predolgo, prav tako ni bilo videti, da se premika. Predvidevajo, da je med igro poginila. “Mislim, da se ni preveč zabavala,” je dogodek komentiral eden od raziskovalcev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.