A. Ko. | 21. 5. 2022, 10:00

''Ne kupujte več pasem, kot je mops,'' prosijo strokovnjaki

Profimedia

Njihov prikupen izgled – predvsem velike oči, ki spominjajo na otroške – in priljubljenost med zvezdniki vse skupaj samo še poslabšujejo.  

Različne iniciative že dolgo opozarjajo na to, da so brahicefalične pasme podvržene velikim zdravstvenim težavam. Te so rezultat ekstremne vzreje, ki je usmerjena v to, da bi s svojim vizualnim izgledom kužki še bolj pritegnili množice.

Med te pasme sodijo psi s potlačenimi (kratkimi) gobčki, kot so mops, francoski buldog, angleški buldog, bostonski terier, ši-cu, nemški bokser.

Profimedia

Med letoma 2007 in 2020 je na primer v Veliki Britaniji število registriranih mopsov poskočilo za več kot 190 odstotkov. Priljubljeni so zato, ker so prikupni, majhni, čudovitega značaja, primerni za v stanovanje, ne potrebujejo veliko gibanja ... Manj lepa stran skrbništva nad temi pasmami je ta, da jih je zelo veliko bolnih.

''Dolgoletnemu trpljenju je izpostavljenih toliko živali, da se zastavlja etično vprašanje o meji med skrbjo za njihovo dobrobit in mučenjem.''

Tako je v uvodu publikacije Lep, lepši, bolan, ki osvetljuje prav omenjeno težavo, zapisala doc. dr. Vladimira Erjavec, dr. vet. med. Njihova glavna zdravstvena težava je brahicefalični sindrom. To je skupek več znakov, ki jih povzročajo anatomske spremembe - dihalne težave, oteženo ohlajanje, prebavne težave, težave s spanjem.

Poleg tega pa imajo te pasme pogosto še težave z očmi, kožo, zobmi, reprodukcijo in ortopedske težave (predvsem s hrbtenico). Zaradi anatomskih značilnosti in brahicefalije potrebujejo mnogo več veterinarske oskrbe kot vse druge.

To je pokazala tudi najnovejša raziskava, ki so jo opravili na Royal Veterinary College. 

Ugotovili so, da je zdravje konkretno mopsov v Veliki Britaniji mnogo slabše kot zdravje drugih pasem. A priljubljenost še kar raste - samo med letoma 2019 in 2020 so v Veliki Britaniji registrirali kar 19 odstotno porast mopsov.

''Potencialnim novim pasjim skrbnikom zato priporočamo, da ne kupujejo brahicefaličnih pasem, kot je mops,'' je poudarila Justine Shotton, predsednica British Veterinary Association. Veterinarka Dr. Myfanwy Hill iz univerze v Cambridge pa je za BBC ob tem še povedala:

''Živali imajo svoje misli in občutke. Poskrbeti moramo, da bodo živele dolgo, srečno in zdravo.''

Novo na Metroplay: Pogovor z Borutom Pahorjem | N1 STUDIO