A. Ko. | 27. 5. 2022, 19:04

Nemško mesto prepovedalo zunanji izhod vsem mačkam – ZAKAJ?

Profimedia

V nemškem mestu Walldorf so sprejeli precej ekstremno odločitev in za tri mesece vsem lastnikom mačk ukazali, naj svojih živali ne spuščajo na prosto. Kazen je 500 evrov. 

Odlok se bo ponovil še naslednja tri leta od aprila do avgusta. S tem skušajo med gnezdenjem zaščititi redko vrsto ptice – škrjančka.

Zanj je značilno, da gnezdi na tleh in zato je pogosto žrtev plenilcev, kot so mačke. V preteklih desetletjih je njihova populacija v zahodni Evropi izrazito padla.

''Preživetje te vrste je odvisno od vsakega posameznega mladička.''

Tako pravijo oblasti v Walldorfu, kjer so ukaz izdali za vse mačke na južnem delu mesta. Če bodo na tem območju opazili zunaj tavajočega mačka sledi kazen – 500 evrov. Če pa bo maček uničil gnezdo, bo kazen 50.000 evrov!

Oglasila je se največja nemška živalovarstvena organizacija (Deutscher Tierschutzbund). Za Euronews Green so povedali, da bo nenadna prepoved izhoda mačkam, ki so vajene hoditi ven, povzročila veliko stresa.

Dodali so, da gre po njihovem mnenju za kontraverzno odločitev, saj da sploh ni bilo nikoli dokazano, da bi mačke tako negativno vplivale na populacijo škrjančka.

Absolutno podpirajo zaščito ptic, a kot pravijo, bi vse živali morali obravnavati enakovredno.

''Če okrivimo mačke za glavne krivce ogroženosti določene vrste ptice, s tem nanje zvalimo tudi krivdo za uničene habitate, pomanjkanje divjega prostora in s tem hrane za ptice,''

pravi Daniela Schneider iz Four Paws Germany. Vse to je povzročil človek in Schneiderjeva vidi v tem mnogo večji razlog za manjšo populacijo ptic. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.