A. Ko. | 6. 8. 2022, 18:00

NENAVADEN trend: kar 99 % skotenih želvic je ženskega spola

Profimedia

Morske želve na Floridi so v zadnjih štirih letih skoraj čisto vse ženskega spola. Kar menda, po mnenju znanstvenikov, ne prinaša prav nič dobrega. 

Vreme se spreminja, poletja so vedno bolj vroča in to se dogaja po vsem svetu. Tudi na Floridi, kjer se zadnja štiri leta srečujejo z rekordno vročimi poletji. Vroč pesek, po mnenju znanstvenikov, pa vpliva še na nekaj skoraj neverjetnega. Na spol želvjih mladičev, katerih jajca ležijo v njem.

''Znanstveniki, ki proučujejo mladiče in jajca morskih želv, so v zadnjih štirih letih našli samo želve ženskega spola,'' je za CNN povedala Bette Zirkelbach iz tamkajšnje Turtle Hospital, bolnišnice za želve.

Po njenem mnenju gre še za en jasen znak, kako podnebna kriza posega v naravne ekosisteme in to tako hitro, da se živali niso sposobne prilagajati.

Tudi avstralska študija nakazuje na enak trend pri želvah.

Kaj vpliva na spol želvjih mladičev?

Ko želva v pesek izkoplje luknjo, kamor bo izvalila jajca, ima pri tem temperatura peska ključno vlogo pri določanju spola. Na enak način se spol določi tudi pri aligatorjih.

Po podatkih NOAA (Nacionalne službe za oceane) gre takole: če jajčeca želve intubirajo pod 27,7 stopinj Celzija bo mladič moškega spola, nad temperaturo 31 stopinj Celzija pa ženskega spola.

''Skozi leta bomo zaznali velik upad v populaciji želv, saj enostavno nimamo genetske raznolikosti,'' je jasna Melissa Rosales Rodriguez, oskrbnica želv v nedavno odprti bolnišnici za želve znotraj Miami Zoo.

Zato je po mnenju Zirkelbachove zelo pomembno rešiti prav vsako želvo in vzpostaviti več rehabilitacijskih centrov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.