A. Ko. | 14. 10. 2022, 11:10

VIDEO: Nenavadna reševalna akcija v Dolomitih

Profimedia

Ko je italijanski veterinar z gasilskim helikopterjem v nedeljo poletel na reševanje visoko v Dolomite, si niti v sanjah ni predstavljal, da se lahko zgodi tudi to. 

Hribi in gore so vedno bolj obiskani, njihovi obiskovalci pa se obnašajo bolj ali manj v skladu z naravo. Nekateri tudi povsem nespoštljivo, kar je izkusil nič hudega sluteč kozorog, ki so ga pred nekaj dnevi k sreči rešili.

Blizu čudovitega jezera Sorapis v Dolomitih, na višini 2000 metrov, sta čuvaj tamkajšnjega parka in policija sprožila klic na pomoč.

Kaj se je zgodilo? Opazili so poškodovanega in obnemoglega korozoga.

Na pomoč je pohitel gasilski helikopter z veterinarjem na krovu. Izkrcali so se tik nad jezerom in poiskali žival. Ker je bila v bolečinah, je veterinar kozorogu dal anestezijo, da je lahko pogledal, kaj se dogaja na predelu sapnika. Kozorog namreč ni mogel premikati jezika.

Kar je sledilo, je presenetilo vse. Veterinar je iz grla kozoroga potegnil zarjavelo pločevinko tune. Ko je učinek anestezije minil, je kozorog odskakljal naprej. Imel je srečo, številni drugi je nimajo in zaradi človeške brezbrižnosti umirajo v mukah. Zgodbo so objavili kot opomnik na to, da naj za seboj v naravi puščamo le sledi naših stopal.   

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.