A. Ko. | 14. 3. 2023, 12:11

Nesprejemljivo: Koprčan lovil in v kletkah zadrževal zaščitene živali (za hrano petičnim italijanskim gostom?)

Profimedia/fotomontaža

Na koprskem sodišču poteka sojenje domačinu, ki trdi, da je zaščitene živali reševal. Številni menijo drugače, nekateri celo, da so bile živali namenjene nesprejemljivi vrsti gurmanstva.

Domačin iz stare primorske vasice Glem je na zatožno klop sedel nekaj let po tistem, ko so pri njem doma prvič opazili kletke s pticami, na njegovo početje pa so opozarjali okoliški prebivalci. Kot je tedaj poročala TV Capodistria, so na domu 62-letnika našli več kot dvajset zaščitenih ptic, ki jih je ujel na limanice. ʺNezakonito početje je ustavila policija, ptiči so že na svobodi, kako bo s svobodo krivolovca, pa bo očitno odločalo sodišče. Grozi mu do tri leta zapora,ʺ so tedaj zapisali ob spodnjem posnetku.

Leta 2020 so krivolovca pristojni spet obiskali in spet našli ujete ptice, tokrat pet zaščitenih liščkov. S kakšnim namenom je Koprčan to počel, še ni jasno, je pa dejstvo, da so liščki zelo cenjena gurmanska poslastica med nekaterimi petičnimi Italijani. Takimi, ki jim ni mar, da imajo na krožniku (zaščiteno) vrsto ptice.

 

Profimedia

V Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije pravijo, da je kriminala nad pticami pri nas še vedno veliko. Ocenjujejo, da je v Sloveniji letno nezakonito ulovljenih ali ubitih od 14.000 do 49.000 ptic. Najverjetneje pa še mnogo več, saj veliko ljudi tovrstnega početja še vedno ne dojema kot to, kar edino je - nič drugega kot kriminal. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.