A. Ko. | 18. 7. 2022, 18:18

NEVERJETNO, kaj je zagledal hrvaški potapljač v ilegalni vrši

Profimedia

Velimir Vrzić je pravi junak podvodnega sveta. Nekdanji pomorski policaj iz ilegalnih vrš redno osvobaja živali. Pri tem je naletel na nenavaden prizor ...

Hrvat Velimir Vrzić je na prav posebni misiji. Iz ilegalnih vrš osvobaja tam ujete živali, vse skupaj pa dokumentira.

Gre za vrše, ki jih daleč od oči uradnikov ponoči nastavljajo krivolovci in kot pravi Vrzić, je na Jadranu v prav vsakem, še tako majhnem pristanišču, vsaj kakšna neoznačena vrša.

Pred kratkim je med iskanjem ostankov ribiškega orodja naletel na vršo s kirnjo, redko ribo v severnem Jadranu. Tudi njeno osvoboditev je dokumentiral.

Sem in tja med reševanjem naleti tudi na prizore, ki ga stisnejo pri srcu. Tako je bilo, ko je v vrši zagledal pet hobotnic, zunaj nje pa pa še eno, ki se je ujetih na vso moč oklepala. ''Loči jih le žica. Srce se mi para. Med njimi vidim inteligenco,'' je ob tem zapisal Vrzić.

Velimir Vrzić, ki se potaplja že več kot 40 let in je odličen poznavalec podmorskega sveta Jadranskega morja, je pred dvema letoma na dnu morja odkril 3 bombe.

Za to odkritje je bil tudi nominiran za posebno nagrado Plave Vrpce Vjesnika. Podvodni raziskovalec si je nominacijo štel v veliko čast ter ob tem povedal, da mu vsako tako dejanje pomaga, da postane boljši človek. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.