A. Ko. | 2. 6. 2022, 09:13

NEVERJETNO, kaj vse so znanstveniki odkrili v ribah

Profimedia

Ribe vsebujejo veliko omega-3 maščob in drugih koristnih snovi. Presenečeni boste, kaj vse so poleg tega še našli v ribah, kar pa ni tako dobro. 

Ribe, ki so jih testirali na obali Floride, so bile pozitivne na številna farmacevtska zdravila! Tako je ugotovila nova raziskava, ki so jo tri leta izvajali na Florida International University, skupaj z organizacijo Bonefish & Tarpon Trust (BBT).

V povprečju so v eni testirani ribi našli sedem različnih zdravil, v eni pa celo rekordnih sedemnajst!

Seznam najdenim zdravil je dolg, med drugim so na njem zdravila za uravnavanje pritiska, antidepresivi, zdravila za zdravljenje prostate, antibiotiki in protibolečinska zdravila.

Kot poudarjajo znanstveniki, ne gre za nedolžno stvar ne z vidika varovanja zdravja človeka ne z okoljevarstvenega vidika.

Zdravila imajo namreč lahko daljnosežne posledice za ribe in negativno vplivajo tako na njihovo vedenje kot na razmnoževanje in preživetje.

''Izsledki so alarmantni. Farmacevtski izdelki so velika grožnja našemu ribištvu. Nujno je treba rešiti dolgoletne težave z infrastrukturo odpadne vode.''

Tako je jasna Jennifer Rehage, ekologinja in profesorica na omenjeni univerzi.

Farmacevtski izsledki do rib pridejo iz človeških izločkov, ki niso dovolj očiščeni, preden pridejo do morja. Po podatkih raziskovalcev je v ZDA vsako leto napisanih 5 bilijonov receptov, ni pa zakonskih regulativ, ki bi urejale varno odstranitev teh snovi iz okolja.  


Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.