A. Ko. | 25. 7. 2022, 08:00

Neverjetno! Poglejte, koliko kilogramov volne ima merino ovca po 3 letih NESTRIŽENJA

Profimedia
Neverjetno! Poglejte, koliko kilogramov volne ima merino ovca po 3 letih NESTRIŽENJA (foto: Profimedia)

Na Novi Zelandiji so po nekaj neuspelih poskusih v divjini ulovili ovco in jo ostrigli ob radovednih pogledih 300 gledalcev.

Ovca, ki so jo poimenovali Shrekapo, je večino svojega življenja preživela na begu. Pred kratkim so jo ujeli in jo najprej – postrigli. Njeno prvo striženje je skupaj naneslo kar 18,3 kilograma volne, iz katere bodo dobili 14 kilogramov čiste volne za izdelovanje izdelkov.

Ovca je ime dobila po svoji slavni predhodnici z imenom Shrek, katere volna je po 6-letnem tavanju po divjini tehtala kar 27 kilogramov!

Shrekapo so našli, ko se je skrivala med skalami v hribovju, kjer je po predvidevanjih Gavina Loxona, ki ima v bližini jezera Tekapo kar 5000 ovac (tudi ta je njegova), preživela zadnje tri zime.

Kot je Loxton povedal za The Guardian, so ovco prej že vsaj trikrat opazili lovci, toda kadarkoli so jo šli iskat, je ni nihče našel.

Sedaj se jim je nasmehnila sreča, Shrekapo pa tudi, saj jo je volna že močno ovirala. Predstavljala je kar polovico njene teže in to v najboljšem primeru, ko je bila suha!

Iz striženja so naredili pravi dogodek, ki se je zgodil na tržnici v Tepakoju. Spektakel si je ogledalo 300 lokalcev in obiskovalcev. Po Loxtonovih besedah je bil po dvoletnem koronskem zaprtju to čudovit dogodek za njihovo skupnost.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.