A. Ko. | 1. 5. 2022, 09:00

Newyorčanom PREKIPELO: takšna je globa za nepobiranje pasjih kakcev

Profimedia

V New Yorku se spopadajo s prav posebno težavo. Na ulicah, mestnih parkih in pločnikih je vedno več pasjih kakcev, zato so se odločili aktivno pristopiti k stvari.

''Ohraniti New York čist je težka naloga in pasji lastniki, ki mislijo, da lahko ignorirajo svoje dolžnosti, lajajo v napačno drevo,'' je za New York Post slikovito povedala komisarka Jessica Tisch. Na tamkajšnjem oddelku za sanacije so se na podlagi vedno večjega števila pritožb odločili, da bodo 'nepobiralce pasjih kakcev' vzeli pod drobnogled in pridno pisali kazni.

Vsakega, ki bo opažen, da ne pobira kakcev, bo doletela kazen v vrednosti 240 evrov. Ta višina kazni je določena še iz leta 1978 in je niso povečevali, v resnici pa tudi niso nikoli prav zares aktivno kaznovali kršiteljev. Tischova je dodala, da s pobiranjem pasjih iztrebkov lastniki kažejo spoštovanje do someščanov in tudi do delavcev oddelka za sanacije, ki je zadolženo za čisto mesto. Navsezadnje pa tovrstno početje meče slabo luč na prav vse pasje skrbnike.

Kampanjo so poimenovali 'There is no Poop Fairy' (prevod v smislu: pravljica o kakcih ne obstaja), z njo pa spodbujajo pasje lastnike, da prevzamejo svoj del odgovornosti. ''Pravljica iz kakcev ne obstaja. Iztrebek vašega psa ne bo kar čudežno izginil. Pospravite za svojim psom. Prav je, da to storite,'' pa je zapisal občinski svetnik Eric Bottcher.  

Nepobiranje iztrebkov je problem, s katerim se soočajo po vsem svetu, ponekod pa k njemu pristopajo na svoj način. V izraelskem Tel Avivu denimo so šli tako daleč, da na podlagi pasjega DNK (vzetega iz iztrebka) iščejo pasje lastnike in jih kaznujejo. Psom DNK vzamejo že ob vpisu v register.

Kako pa je s tem v Sloveniji? Vedno več je psov in posledično vedno več neodgovornih lastnikov. O globah pa odloča vsaka občina posebej – gibljejo se nekje med 80 do 150 evrov. Vprašanje na mestu pa je, koliko glob se dejansko napiše, saj je treba storilca dobiti pri dejanju, kar je precej težko.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.