I. D. | 7. 6. 2022, 06:30

Nič hudega slutečo je napadel bizon

Profimedia

25-letnico je vrgel 3 metre v zrak, utrpela je več poškodb, a čuvaji so prepričani, da je obiskovalka tista, ki ga je napadla. Kako je to mogoče?

Očitno se je bizonu preveč približala.

Po pravilih morajo turisti ostati na razdalji 23 metrov od velikih živali, kot so bizoni, losi, debeloroge ovce in kojoti, ter vsaj 300 metrov od medvedov in volkov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by William Miller (@hotsaucehikes)

Ženska se je bizonu približala na zgolj tri metre in ta jo je nasadil na roge ter vrgel v zrak. Čeprav je morala v bolnišnico, njeno življenje ni ogroženo, a čuvaji opozarjajo, da se ne konča vedno tako:

"To je prvi incident v letu 2022, ko je obiskovalec grozil bizonu in se je ta odzval ter osebo napadel. Bizoni so v parku poškodovali več ljudi kot katera koli druga vrsta. Zelo so nepredvidljivi in trikrat hitrejši od človeka."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TouronsOfYellowstone (@touronsofyellowstone)

Povprečen bizon v višino meri meter in pol do dva, tehta do 900 kilogramov in doseže hitrost 65 kilometrov na uro.

Kljub grozečemu videzu so napadi redki in skoraj brez izjeme posledica človeške napake. Med letoma 1978 in 1992 so poškodovali 56 ljudi, dva sta umrla, med 2000 in 2015 so zabeležili še 25 napadov.

Obiskovalci se največkrat preveč približajo zaradi fotografiranja

Čuvaji pojasnjujejo: "Divje živali je najvarneje opazovati skozi teleobjektiv ali daljnogled."

Profimedia

Tudi bonton Triglavskega narodnega parka obiskovalce naproša, naj spoštujejo življenjski prostor rastlin in živali: "Ne smemo trgati rož, loviti majhnih živali, prav tako ne smemo z zganjanjem hrupa motiti večjih, odmetavati odpadkov, kuriti, psa pa moramo imeti na povodcu."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 🌲Blog o lesnej zveri🌲 (@lesnazversk)

In čeprav so v javnosti najbolj odmevni redki napadi medveda, se najpogosteje slabo konča srečanje človeka in divjega prašiča, medtem ko konflikta z volkom ni bilo že vsaj zadnjih 100 let. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.