Uredništvo | 1. 10. 2023, 18:00

Noro drage privatne letalske povezave za hišne ljubljenčke razburjajo okoljske aktiviste

Profimedia

Si prestavljate vašega psa, kako na letalu sedi na sedežu zraven vas in ne v kletki tovornega dela? Tudi to je mogoče, a le za petičneže. 

Živali so postale del družine in odhajajo s svojimi lastniki tudi na počitnice. A ko pride do potovanja z letalom, bo vsak lastnik raje dvakrat premislil, kaj storiti. Največkrat potujemo v družbi psov, večina psov pa lahko potuje samo v tovornem delu letala. To je za psa velik psihični, lahko pa tudi fizični stres. Znani so primeri, ko so psi poginili na letalu, pred nedavnim pa smo poročali o zgodbi, kako je letalska družba potnici izgubila psičko.

Profimedia

A ker denar kupi vse, seveda obstaja tudi rešitev za prijetno letenje s hišnim ljubljenčkom. Britansko podjetje K9 Jets je svojo tržno nišo odkrilo prav tukaj, so pa poleti tudi pasje dragi. Pred kratkim so odprli novo povezavo med Londonom in Dubajem, ki stane 9408 evrov (enosmerna karta!). Če je novost morda nekatere pasje lastnike spravila v dobro voljo, pa je na drugi strani negativno presenetila okoljske aktiviste, ki so ogorčeni nad tovrstnim razpisnim in okolju neprijaznim načinom potovanj. 

Profimedia

Podjetje K9 Jets, kot piše Guardian, vodita mož in žena, doma iz Birminghama. Poleg Dubaja imajo iz Londona vzpostavljene tudi povezave v New Jersey, Los Angeles, Frankfurt, Pariz in Lizbono. Ob tem, ko je otvoritev doživela njihova najnovejša povezava, je soustanovitelj podjetja Adam Golder, povedal: "Pri K9 Jets verjamemo, da si hišni ljubljenčki zaslužijo potovati udobno in v stilu, skupaj s svojimi lastniki." Manj navdušeni so okoljski aktivisti Extinction Rebellion. "To je dokaz, da so super bogati ljudje še vedno zmožni imeti radi svoje živali, hkrati pa isti ljudje niso sposobni povezati svojega početja s propadanjem narave okoli njih," je dejal Todd Smith, nekdaj pilot, danes pa tiskovni predstavnik omenjene okoljske skupine.