9. 5. 2022, 12:50

Nova študija šokirala znanost – kolikokrat na dan naj bi hranili psa?

Profimedia

Razkritje nove študije o optimalnem prehranjevanju psov je šokirala celo avtorje študije, ki so ob objavi povedali, da so nad rezultati presenečeni. V študijo, ki je potekala od leta 2019, so bili vključeni psi vseh starosti, velikosti in pasem. 

Več kot 10.000 psov so vključili v raziskavo, s katero so proučevali povezave med prehransko rutino in različnimi zdravstvenimi parametri, vključujoč stanje kože, ortopedsko zdravje, stanje ledvic, jeter, srca in tudi morebitne nevrološke težave. 

Študija je presenetljiva zato, ker razkriva, da so psi, ki so jedli samo enkrat na dan, imeli manj zdravstvenih težav in so dosegali boljše kognitivne rezultate, kot pa psi, ki so jedli več obrokov na dan.

V študiji je zapisano: "Upoštevajoč spol, starost, pasmo in druge potencialne vplivne parametre, smo odkrili, da so psi, ki jedo samo enkrat dnevno, dosegali nižje rezultate na lestvici kognitivnih disfunkcij in imeli manj možnosti za prebavne, dentalne, ortopedske motnje, kot tudi manj možnosti za težave z ledvicami in jetri."

Ena od avtoric študije, Kathleen Karr, sicer profesorica biostatike na univerzi v Washingtonu, je povedala, da so jih rezultati kar nekoliko presenetili, saj ekipa ni pričakovala, da bo frekvenca hranjenja imela tako velik vpliv. "Bili bi navdušeni, če bi videli povezavo med frekvenco hranjenja in le enim zdravstvenim področjem," je povedala Karr. "Presenetilo pa je, da smo videli povezavo s tako veliko področji."

A pozor – Kathleen Karr je ob tem povedala, da končni dokazi niso dovolj zgovorni, da bi lahko kar takoj spreminjali običajno nego in hranjenje psov, zato naj lastniki ne spreminjajo načina, kako hranijo svoje domače ljubljenčke, saj študija zahteva dodatne raziskave in bolj trajne rezultate. 

"Študija je le majhen korak k razumevanju učinkov, ki jih vidimo pri laboratorijskih živalih in psih, ki živijo v raznolikih in nekontroliranih okoljih," je dodala Kathleen Karr. "Pomemben naslednji korak bo ponovno proučevanje hipotez v študiji in nadaljnje sledenje psom, ki so vključeni v program."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.