A. Ko. | 6. 12. 2022, 11:11

Odkrili povsem novo vrsto dinozavra, ki spominja na raco

Profimedia

'Plavajoči lovec z veliko zobmi' v prevodu pomeni Natovenator polydontus, kakor so znanstveniki poimenovali na novo odkritega dinozavra.

Znanstveniki so v puščavi Gobi že pred časom našli okostje dinozavra, analize pa so razkrile, da imajo opravka s prav posebno, doslej neznano vrsto. Gre za vodno žival, podobno raci, toda ne pripada pernatim dinozavrom, iz katerih so se razvile današnje ptice.

ʺTo je prvi primer med neletečimi dinozavri, ki ima telo, kot ga vidimo pri polvodnih živalih, ki so vajene plavanja,ʺ je povedal Andrea Cau iz bolonjske univerze. Fosil so odkrili v puščavi Gobi, vključeval pa je skoraj popolno okostje - lobanjo, hrbtenico, eno sprednjo in dve zadnji okončini.

Pri tem so opazili, da ima žival elegantno telo in gosji vrat, kar so pri teporodih (neptičjih dinozavrih) opazili prvič.

Na pingvinu podobno oblikovano telo kaže tudi oblika in sama postavitev reber. Ker je imel veliko igličastih zob, so ga poimenovali Natovenator polydontus, kar v prevodu pomeni 'plavajoči lovec z veliko zobmi'. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.