A. Ko. | 22. 1. 2023, 16:00

Odmeva izjava predsednika Čebelarske zveze Slovenije

Profimedia

Boštjan Noč, ki je tudi sam čebelar in ljubitelj čebel, je z eno izmed svojih nedavnih izjav dvignil veliko pozornosti in prahu. Se strinjate z njo? 

Radio Štajerski val vsako leto izbere svojo 'Iskro leta'. Gre za izjavo njihovih radijskih sogovornikov, ki  jo poslušalci izberejo med dvanajstimi mesečnimi zmagovalkami. Med kandidati je tudi izjava predsednika Čebelarske zveze, Boštjana Noča:  

ʺČebelarji, ko pridemo k čebelam pozabimo na vse težave. Čebele nas pomirijo in to je nekaj kar se ne da z besedami opisati. Tisti, ki je kdajkoli začutil čebele, ve da je to neka posebna ljubezen, strast, v narekovajih "droga", skratka poezija kmetijstva. Slovenija je domovina čebelarstva in slovensko je biti čebelar in mislim, da Slovenci to dobro vemo."

Profimedia

Čebelarstvo je bilo pred dobrim mesecem vpisano tudi na seznam nesnovne dediščine. Kot so takrat zapisali na ministrstvu, nominacija slovenskega čebelarstva dokazuje bogastvo čebelarske dediščine, njeno dolgo zgodovino in tradicionalne izraze, kot tudi razširjenost veščin, znanj in praks, ki se prenašajo iz roda v rod.

V Sloveniji se za čebelarstvo zanima vedno več ljudi, med njimi tudi veliko mladih. Prav mlade in čebelarstvo je v središče postavljal lanski svetovni dan čebel (20. maja), predvsem z vidika osveščanja o pomenu opraševalcev, njihove zaščite in prenašanja čebelarstva med generacijami. Po ocenah ima Slovenija 5 čebelarjev na 1000 prebivalcev, kar jo uvršča v sam vrh Evripske unije. 

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.