A. Ko. | 24. 2. 2023, 11:02

Ogromen morski pes v bližini Pulja: ribiče pozvali, naj se mu ne približujejo (VIDEO)

Profimedia/fotomontaža

V bližini Pulja so opazili morskega psa precej redke vrste, ki velja za drugega največjega živečega morskega psa! Ni čudno, da so bili opazovalci šokirani. 

V puljskem akvatoriju na Valovinah pri Galebovih stenah je včeraj zjutraj dr. Danijela Mioković opazila izjemno velikega morskega psa. Gre za redko, a v vzhodnem delu Jadrana stalno zastopano vrsto (morski pes orjak - Cetorhinus maximus), ki ljudem ni nevarna in spada med zaščitene. Zato so v puljskem akvariju ljudi, predvsem ribiče in vse, ki se vozijo s plovili, pozvali, naj se mu ne približujejo in ga ne vznemirjajo.  

Gre za morskega psa, katerega odrasli primerki zrastejo tudi osem metrov v dolžino, nekateri še več. Prehranjuje se s planktonom. Živi ob obali in tudi na odprtem morju, vsepovsod po svetu (morski psi lahko prepotujejo ogromne razdalje). Običajno pa jeseni izgine iz Jadrana, najverjetneje prezimovat v globoka morja.

Ta vrsta morskega psa pogosto plava v parih, lahko pa tudi do 100 primerkov skupaj!

Strokovnjaki opažajo njihovo povečano pojavljanje, za katerega so raziskave pokazale, da je posledica prisotnosti drobnih rakov. In ne temperaturnih sprememb ali sprememb v slanosti morja, kot bi lahko predvidevali.

Pričakovano je posnetek sprožil ogromno zanimanja. Pogosto pišemo o nenavadnih ali izjemno velikih morskih živalih (pred kratkim o orjaškem lignju), ni pa prav pogosto, da se ta nahaja v morju čisto blizu nas.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.