A. Ko. | 25. 5. 2022, 08:28

Opičje koze in hišni ljubljenčki: ''Evtanazija bi morala biti zadnja možnost''

Profimedia
Opičje koze in hišni ljubljenčki: ''Evtanazija bi morala biti zadnja možnost'' (foto: Profimedia)

Se virus opičjih koz lahko prenese s človeka na žival in obratno? Lahko! Nekatere živali so mnogo boljši gostitelji tega virusa kot ljudje. 

Najnovejši dokument, ki ga je objavil Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), izpostavlja povezavo virusa opičjih koz in živali.

Zapisali so, da v Evropi obstaja potencialna možnost za prenos opičjih koz s človeka na živali. S tem namenom poudarjajo, da je za preprečevanje virusa potrebno tesno sodelovanje zdravstvenih delavcev in veterinarjev.

Virusu izpostavljene živali je treba imeti pod nadzorom, predvsem pa poskrbeti, da opičje koze ne 'uidejo' v divjino. Zaenkrat ECDC infekcije pri domačih ali divjih živalih še ni zaznala. V najnovejši objavi so zapisali:

''Na endemičnih področjih se virus v naravi najverjetneje ohranja s kroženjem med številnimi sesalci, kot so veverice, podgane, miši, polhi.''

Prenos virusa s človeka na žival, kot pišejo strokovnjaki iz ECDC, je teoretično mogoč. Če bi se to zgodilo v praksi in bi se virus po Evropi začel širiti med prostoživeče živali, bi bolezen lahko postala endemična.

V ZDA, kjer so se z izbruhom opičjih koz srečali pred devetimi leti, se to ni zgodilo, so pa izvajali stalen sistematičen nadzor nad zdravjem živali.

Trenutno je malo znanega o povezavi hišnih ljubljenčkov in opičjih koz, je pa znano, da so glodalci bolj primerni gostitelji virusa kot ljudje.

Virus se prenese tudi v obratni smeri,  z živali na človeka - z ugrizom ali neposrednim stikom s krvjo oz. telesnimi tekočinami. Zapisali so še, da je pri opičjih kozah način okužbe pomemben. Bolj kot je agresiven - na primer ugriz živali - težji je potek bolezni in krajša je inkubacijska doba. 

Kaj lahko kot skrbnik hišnega ljubljenčka storite?

Zaenkrat prav nič. Morata pa, kot je zapisano, sodelovati zdravstvo in veterina. Če bo prišlo do tovrstnega širjenja, bo potrebna karantena in testiranje sesalcev, ki živijo kot hišni ljubljenčki in so bili izpostavljeni virusu.

Za glodalce priporočajo strožjo karanteno v nadzorovanih objektih:

''Evtanazija zanje bi morala biti zadnja možnost, rezervirana za situacije, ko testiranje in izolacija nista mogoča.''

Za druge domače ljubljenčke sesalce (pes, mačka ...) pa lahko izolacija poteka doma, če je poskrbljeno za dobrobit živali in za to, da žival ne uide na prosto. 

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.