A. Ko. | 18. 11. 2022, 18:11

Opozorilo: V deževnih dneh ne dovolite psu, da pije iz luže

Profimedia

Nekateri psi preprosto obožujejo vodo in luže. A v stoječi vodi je lahko marsikaj, kar vašega psa okuži, posledice pa so lahko hude. 

Samo ležanje in 'namakanje' v lužah ni nevarno, toda tako lahko pes hitro spotoma malo stoječe vode tudi popije. Če je luža na primer na kakšnem parkirišču, so v njej velikokrat sledi motornega olja avtomobilov. Če je luža na poljih, pa sledi pesticidov. Prav v nobenem primeru pitje luž ni priporočljivo oz. še več, zelo je odsvetovano.

A najbolj nevarno je, ker so v lužah lahko izločki drugih živali, tudi bakterije iz urina miši in podgan.

Te lahko povzročijo leptospirozo. Tveganje je še večje pri psih, ki niso bili cepljeni, a tudi cepljeni niso povsem zaščiteni (cepljenje ščiti samo proti dvema vrstama bakterije). Bolezen se prenaša tudi na človeka.

Kaj je leptospiroza?

ʺLeptospiroza je zoonoza, ki je razširjena po vsem svetu. Spada med zoonoze, saj je bolezen divjih in domačih živali, ki povzročitelja izločajo z urinom. Človek se okuži z neposrednim ali posrednim stikom z okuženo živaljo oziroma njenimi izločki,ʺ tako bolezen opišejo na NIJZ. Bakterija, ki jo povzroča, se nahaja v lužah, močvirjih in majhnih jezercih. Ko se pes okuži, bo bolezen izbruhnila med petimi in štirinajstimi dnevi.

Kako se kaže?  

ʺŽival postane apatična, neješča, večinoma leži in kaže bolečine v mišicah. Telesna temperatura naraste, na vidnih sluznicah se lahko pojavijo pikčaste krvavitve, zaradi razpada eritrocitov pride do zlatenice in izločanja hemoglobina z urinom, zato je rjavo obarvan. Srčni utrip in dihanje sta pospešena in oteženaso zapisali na Šolski veterinarski ambulanti BIC ljubljana.

Prisotni so lahko tudi bruhanje, krvava driska, bolečine v trebuhu, dehidracija. Najhujše oblike te bolezni so za psa lahko usodne.

Če ima vaš pes zgoraj opisane težave in sumite na leptospirozo, ne odlašajte z obiskom pri veterinarju, ki bo to potrdil ali ovrgel z laboratorijskimi preiskavami. Nekateri psi pri zdravljenju potrebujejo infuzijo, vsi pa antibiotik.       

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.