A. Ko. | 29. 6. 2022, 19:10

Oprsnica ali ovratnica? TO pravijo strokovnjaki

Profimedia

Oprsnice so v zadnjih letih zelo priljubljene, ovratnice pa so pogosto na slabem glasu. A naši sogovorniki pravijo, da ni vse tako črno belo.

Za začetek: v tokratnem članku pišemo o prednostih oz. slabostih uporabe oprsnice oz. ovratnice v vsakdanjem življenju in ne za poseben namen (kot so športi …).

''Zadnje čase velja splošno prepričanje, da je nujno, da za psa uporabljamo oprsnico. Internetne strani so polne informacij glede domnevno boljših in slabših tipov oprsnic,'' pravijo strokovnjaki iz Alfakana in pri tem poudarijo, da vendarle zadeva ni čisto enostavna.

Oprsnice: Kaj je tip Y in kaj tip T?

Obstajata dva tipa oprsnice, tip Y in tip T. Prvi tip ne omejuje gibanja sprednjih nog in zato velja za manj restriktivno oprsnico. Tip T pa ima trak, ki leži vodoravno čez pasji prsni koš in velja za bolj restriktivno oprsnico.

Sogovorniki iz Alfakana nam predstavijo študijo "To Harness Or Not To Harness? That Is The Question …", ki so jo glede ene in druge oprsnice delali strokovnjaki v Združenem kraljestvu. Med drugim so raziskovali, kako oprsnice vplivajo na gibanje psov.

Bolj podrobno so primerjali so učinek Y in T oprsnic na izteg ramen med hojo in med kasom. ''V tej študiji je sodelovalo 9 psov, ki so se gibali na tekaški stezi. Psi so imeli na sebi najprej ovratnico, potem oprsnico Y (oprsnica x-back mushing in pa oprsnica Trixie Fusion) ter oprsnico T (oprsnica easy walk). Raziskovalci so na straneh pasjih nog postavili markerje in z video kamerami izmerili kot rame, ko je bila sprednja okončina v maksimalnem iztegu (ko je bila noga postavljena najbolj naprej).''

Profimedia

Kot dodajo v Alfakanu, so bili rezultati dokaj nepričakovani.

''Kar je bilo pričakovano, je to, da so psi, ki so nosili samo ovratnico, imeli bistveno več ramenskega iztega, tako med hojo kot med kasom, kot pa psi, ki so imeli na sebi katerokoli tip oprsnice. Nepričakovan rezultat pa je bil, da so psi, ki so nosili Y oprsnice, imeli bistveno manjši izteg ramenskega sklepa kot psi, ki so nosili (domnevno) bolj restriktivne oprsnice, oprsnice T.''

Zakaj se je T oprsnica, ki velja za bolj restriktivno, v resnici izkazala za manj restriktivo?  ''Raziskovalci trdijo, da se odgovor skriva predvsem v prileganju oprsnice. Večina se še vedno ne zaveda, kako pomembno je pravilno prileganje oprsnice,'' pravijo Alfakanovi strokovnjaki.

Poudarjajo, da ogromno psov hodi naokoli s prevelikimi oz. preveč širokimi oprsnicami (posebej v predelu vratu), kar povzroči zdrs oprsnice čez ramenski sklep in s tem zmanjša izteg ram.

''Y oprsnico je potrebno namestiti tako, da je tesna okoli vratu. Na ta način oprsnica pritiska na spodnji del prsnice, trakovi na vratu pa ne zdrsnejo nazaj na lopatice. Za večino psov to pomeni, da mora biti vratni del oprsnice nastavljiv,'' še povedo sogovorniki.

Kaj pa ovratnica?

Naši sogovorniki pravijo, da je uporaba ovratnice smiselna le in samo takrat, ko pes obvlada hojo na popuščenem povodcu. Če pes vleče na povodcu, ovratnica ni primerna. To lahko pripelje do bolečin in poškodb vratu. 

Profimedia

''Ni nujno, da so bolečine opazne takoj. Težave se lahko začnejo kazati čez čas. Funkcija vratu je predvsem držati glavo pokonci, anatomija vratu ne omogoča nobene zaščite pred pritiskom. Zato lahko pride hitro do poškodb struktur, ter drugih težav povezanih z zategovanjem pasjega vratu,'' poudarjajo.

Njihovo mnenje je, da so oprsnice varnejša možnost tudi za tiste pse, ki imajo kolaps sapnika, paralizo grla, obstruktivno bolezen dihalnih poti ali nevrološke težave:

''Vendar na podlagi študij, ki zagotavljajo dokaze, da vsi tipi oprsnic spremenijo hojo psov, je ovratnica morda boljša izbira za mnoge pse.''

Kakšen je torej zaključek?

Če iz vsega zapisanega naredimo zaključek, na podlagi mnenja strokovnjakov iz Alfakana velja takole:

  • Z ovratnico ni načeloma nič narobe, če je pes naučen lepe hoje na popuščenem povodcu.
  • Če se odločite za oprsnico Y, naj se ta dobro prilega - pri vratu naj bo tako tesna, da ne zdrsne nazaj in ne pritiska na ramenski sklop.
  • Če se odločite za oprsnico T pa naj bo prileganje bolj ohlapno, da po potrebi lahko zdrsne s pasjega ramena.

Zaključek naših sogovornikov pa je naslednji: ''Potrebno je poiskati najboljšo izbiro za vsakega individualnega psa. Ni vse črno-belo in ni vse zlato, kar se sveti. Vsaka stvar ima lahko svoje pluse in minuse, važno je, da se jih zavedamo, saj le tako lahko najdemo kar se da najboljšo rešitev za našega najboljšega prijatelja.''

  

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.