A. Ko. | 24. 8. 2022, 18:17

Orke po evropskih vodah napadajo plovila – KAJ se dogaja?

Profimedia

Ester Kristine Storkson in njen oče sta med plovbo do Majorke doživela nenavaden napad ork. In še zdaleč ni edini v zadnjem času. 

27-letna Ester Kristine Storkson skupaj z očetom z jadrnico pluje okoli sveta. V bližini francoske obale, ko je bil par namenjen proti Majorki, se je pred kratkim 11-metrskemu plovilu približala skupina ork.

Obkrožili so ju, se 15 minut zabavali po svoje, nato pa zapustili prizorišče. Rezultat je bilo zlomljeno krmilo, ostala ga je samo ena četrtina. Jadralska dvojica je uspela jadrnico v takem stanju pripeljati do francoske obale na popravilo.

To je zgolj ena izmed zgodb, ki se zadnje čase dogajajo vzdolž obale Atlantika. So pa tokrat takšno dejanje opazili severneje kot v prejšnjih primerih, ko so se 'napadi' dogajali ob portugalski in španski obali. Kar nakazuje, da je to nenavadno vedenje razvilo več različnih skupin ork.

Ob portugalski obali so orke nedavno dve plovili dobesedno potopile, številnim drugim pa so zlomile krmila. Kaj se dogaja, znanstveniki ne znajo dobro razložiti.

Nekateri pravijo, da s takimi dejanju 'narava vrača udarec' in da so orke zelo inteligentna bitja, ki si dobro zapomnijo stvari, ki so se jim dogajale v preteklosti.

Profimedia

Drugi trdijo, da gre za prehodno fazo obnašanja teh mogočnih morskih sesalcev in da bo minila tako hitro, kot se je pojavila.

Ob sem se spominjajo, kako so pred leti orke kot klobuke na svoji glavi nosile mrtve losose.

Šlo je t.i. modno muho, ki je po šestih tednih izzvenela. Nekatere orke so trend obudile naslednjo sezono, a je kmalu povsem zamrl.

Po še eni teoriji naj bi orke privlačilo premikanje vode okoli propelerja. A ko se orke plovilom približajo, kapitani običajno propelerje ustavijo in povsem mogoče naj bi bilo, da to orke malo razjezi.

Znanstveniki predvidevajo, da gre za mlade orke, 'najstnike', ki bodo početje - ki je zanje nič drugega kot igra - najverjetneje prerasli. Do tedaj pa bodo nagnali še malo strahu v kosti morjeplovcev.