A. Ko. | 14. 8. 2022, 18:00

Osovražene, a ose imajo TAKO pomembno okoljsko vlogo

Profimedia
Osovražene, a ose imajo TAKO pomembno okoljsko vlogo (foto: Profimedia)

Nekateri so letošnje leto poimenovali kar osje leto. Čeprav znajo resda malo pokvariti užitek ob zunanjem obedovanju, so ose zelo pomembne in imajo svojo vlogo. Jim tudi vi delate krivico? 

Ne le čebele, tudi ose so opraševalke. A medtem, ko se pomena čebel z vedno glasnejšim osveščanjem vse bolj zavedamo, ose še vedno spadajo med precej nezaželena bitja. 

''Ose so zelo raznolika skupina žuželk in so bližnje sorodnice čebel. V Sloveniji je bilo do sedaj najdenih 72 vrst pravih os. Največji med njimi je sršen, najpogostejša pa je navadna osa. Kljub temu, da večina vrst živi samotarsko, so najbolj znane vrste, ki živijo v skupinah in gradijo velika gnezda,'' te žuželke predstavijo na naturaviva.si.

Bolj, kot gre poletna sezona proti koncu, več jih je. Zimo preživijo le matice in zato jih na začetku poletja ne boste videli veliko.

Odrasle se prehranjujejo z medičino, sadjem in drugimi sladkimi snovmi, ličinke pa potrebujejo beljakovine (zato gredo ose tudi na meso).

Čeprav ose veljajo za agresivne, v resnici niso take, razen ''ko branijo svoje gnezdo ali pa jih ponesreči stisnemo,'' poudarijajo na omenjenem portalu.

Svetujejo, da  – v izogim pretiranemu obletavanju – ne nosite pisanih oblačil in se ne odišavite preveč. Hrano pa vedno pokrijte.

Pomembna okoljska vloga

Resda ose ne nabirajo medu, imajo pa v okolju svojo vlogo, kot vsako živo bitje. Poleg tega, da so opraševalci, tudi uspešno uravnavajo število škodljivcev, so zelo uspešne plenilke. Lovijo druge žuželke, komarje, liste uši, gosenice ... V Veliki Britaniji so ocenili, da ose pojedo v enem poletju kar 14 milijonov insektov. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.