18. 5. 2022, 14:40

Redka vrsta delfina po desetih letih spet opažena pri nas

Profimedia
Redka vrsta delfina po desetih letih spet opažena pri nas (foto: Profimedia)

Društvo Morigenos je minuli teden prejelo klic o dveh primerkih v slovenskem morju.

Člani društva so se takoj s čolnom odpravili v zaliv, kjer so ugotovili, da gre za dva navadna delfina, in sicer samico z mladičem. Navadni delfin (Delphinus delphis) je vrsta, ki je v naših vodah precej redka in smo jo doslej v slovenskih vodah videli štirikrat, v Tržaškem zalivu pa petič. Nazadnje smo to vrsto v slovenskih vodah zabeležili pred desetimi leti. Na tem območju je sicer stalno prisotna vrsta velika pliskavka (Tursiops truncatus).

Ker je zadrževanje v pristanišču za to vrsto izjemno nenavadno, bo društvo še naprej spremljalo obe živali, obenem pa prosijo vse, ki bi ju opazili, naj jim posredujejo videe in fotografije. Vse plovce pa prosijo, naj zmanjšajo hitrost plovbe in so nanju bolj pozorni.

Delfinov ne bodo poskušali prepoditi nazaj na odprto morje, saj če je z njima (ali enim od njiju) kaj narobe, lahko s tem zadevo le poslabšajo. Dopuščajo namreč možnost, da sta si pristanišče izbrala le kot začasno zatočišče ali vir plena. Kljub pogostemu drugačnemu prepričanju ljudi o življenju delfinov, se ti povsem dobro znajdeno ob obali, v zalivih in mnogih pristanih, ki jih navadno tudi sami zapustijo, so še sporočili iz društva Morigenos.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.