A. Ko. | 17. 11. 2022, 11:16

Podgane imajo ritem, plešejo tako na Lady Gaga kot na Queen

Profimedia

Japonski raziskovalci so bili še sami presenečeni, ko so ugotovili, da so podgane pri prav vsej predvajani glasbi ujele ritem in migale z glavo.

Zanimivo raziskavo so opravljali na univerzi v Tokiu, pod vodstvom profesorja Hirokazuja Takahašija. Dokazali so, da ljudje še zdaleč nismo edina živa bitja, ki imamo ritem. 20 podgan so opremili z brezžičnimi merilniki, ki so merili njihovo premikanje glave. Nato so jim predvajali Lady Gaga (Born This Way), Queen (Another One Bites the Dust), Jacksonovo Beat it, Maroon 5 (Sugar) in Mozartovo Sonato za dva klavirja.

Ugotovili so, da podgane ujamejo ritem pri vseh pesmih, če so jim jih predvajali s hitrostjo med 132 udarci na minuto (oz. kot idealni ritem se je izkazal tisti med 120 in 140 udarci na minuto).

Če pa so ritem umirili ali povečali, to podganam ni ustrezalo.

Pri tem so se najbolj osredotočili na Mozartovo Sonato za dva klavirja, ki so jim jo predvajali v različnih hitrostih. Ob tem je Takahaši povedal: ʺVerjamem, da je to vprašanje ključno za razumevanje delovanja možganov in nadaljnji razvoj umetne inteligence. Prav tako pa me kot inženirja zanima uporaba glasbe za srečno življenje.ʺ 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.