30. 11. 2023, 11:40 | Vir: STA

Poginila je "najbolj žalostna" slonica na svetu

Twitter/Protect all wildlife

Umrla je v betonski ogradi, kjer je sama preživela več kot tri desetletja.

V živalskem vrtu v Manili na Filipinih je v torek poginila slonica Mali, ki so jo zagovorniki za pravice živali razglasili za eno najbolj žalostnih na svetu, je sporočila organizacija Ljudje za etično ravnanje z živalmi (PETA). Umrla je v betonski ogradi, kjer je sama preživela več kot tri desetletja.

Živela je sama

"Zaradi brezbrižnosti in pohlepa je slonica Mali umrla tako, kot je živela skoraj 50 let – sama v betonski ogradi živalskega vrta v Manili," je PETA zapisala v izjavi in živalski vrt obtožila, da je slonico obsodil na desetletja samote, kar je bilo zanjo zelo mučno. K premestitvi Mali v zavetišče za slone, kjer bi imela družbo, so poleg organizacij za zaščito živali vrsto let pozivale tudi številne znane osebnosti, vključno s priznano primatologinjo, etologinjo in antropologinjo Jane Goodall. "Počivaj v miru, Mali, zaslužiš si veliko več," je dodala organizacija.

Po besedah županje filipinske prestolnice Honey Lacuna Pangan je slonica s polnim imenom Vishwa Ma'ali poginila v torek popoldne. Prejšnji teden so oskrbniki 43-letno Mali opazili med nenehnim drgnjenjem svojega telesa ob steno, kar je kazalo na to, da jo boli. V torek zgodaj zjutraj pa je le še ležala na boku in težko dihala. Obdukcija je pokazala, da je trpela za rakom na nekaterih organih in zamašeno aorto.

"Mali je bila naša dragocena lastnina"

Županja je poudarila, da so bili njeni obiski živalskega vrta, med katerimi je videla debelokožno žival, med njenimi najsrečnejšimi spomini iz otroštva. "Mali je bila naša dragocena lastnina in glavna atrakcija v živalskem vrtu," je dejala in dodala, da bodo okostje slonice sčasoma razstavili v muzeju živalskega vrta.

Slonica je na Filipine prispela leta 1977, ko jo je šrilanška vlada podarila takratni filipinski prvi dami Imeldi Marcos. Sprva je imela takrat triletna Mali v živalskem vrtu družbo, saj je tam živel še en slon po imenu Šiva. Vendar pa je ta leta 1990 poginil, od tedaj pa je bila Mali edini slon v živalskem vrtu. Zagovorniki pravic živali so sicer večkrat kritizirali razmere v njem, medtem ko pristojni še naprej trdijo, da Mali ni bila zanemarjena.