A. Ko. | 19. 5. 2022, 18:00

Poletna nevarnost za pse: iz Avstrije že poročajo o smrtnih primerih

Profimedia

Kar nekaj lahko storijo pasji skrbniki, a daleč najboljša preventiva je nadzor. Dovolj je namreč že samo minutka nepazljivosti. 

Toplejši meseci na marsikaterem vrtu pomenijo odprtje domačega bazena. Tako, kot poskrbite, da so otroci v njegovi bližini stalno pod nadzorom, je treba pomisliti tudi na pse (in mačke). Hitro se zgodi, da psi, ki obožujejo vodo, v afektu skočijo v bazen, ven pa ne znajo.

''Avstrijski kolegi poročajo, da so se v bazenih letos utopili že trije psi. Pes pade/skoči v bazen in potem ne more ven,'' so zapisali člani skupine K9- iskanje pogrešanih.

Ob tem so predlagali, naj lastniki psov ob bazen namestijo enostaven gumijast predpražnik, ki jim bo pomagal zlesti iz bazena. Ena izmed sledilk je dodala, da so za pse bolj varni bazeni s klančino ali stopnicami, kot pa z lestvijo.

Če pes zna dobro plavati, to še ne pomeni, da bo znal sam zlesti iz bazena in da je varen pred utopitvijo. Prav tako se ne gre zanašati na dejstvo, da za t. i. vodne pasme ni nevarnosti utopitve.

Celo izjemno dobro trenirani psi lahko ob nenadnem padcu v vodo postanejo dezorientirani in panični.

Večje tveganje za utopitev je ponoči in pa pri starejših psih ali psih z zdravstvenimi težavami (demenca, artritis, težave z vidom). Najboljša preventiva za varnost je, da psa nikoli ne pustite samega okoli domačega bazena.

Priročna je tudi ograja, ki bo psu preprečila, da se približa vodi. Osnova pa je, da psa naučite plavati in zlesti iz domačega bazena. Če pes ne spada med tiste vrste, ki bi mu bilo to v veselje, pa mu nadenite rešilni jopič. Tako bodo poletni dnevi lahko brezskrbni za vse. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.