A. Ko. | 5. 2. 2023, 14:00

Položaji spanja: kako spi vaša mačka in kaj to pove o njenem počutju?

Profimedia

Zvite v 'krofek', vse štiri od sebe, z repkom okoli tačk ali na vaši glavi – mačke spijo na različne načine in prav vsak izmed njih vam nekaj sporoča. 

Drži, da so mačkam določeni položaji bolj udobni od drugih in da jih izberejo tudi zaradi tega, a vendarle položaj spanja odseva veliko. Opazujte jo, kako spi in ugotovite, kaj se ji podi po mislih.

  • Tačke iztegnjene stran od telesa

Če mačka spi 'raztegnjeno' in tačke iztegne daleč proč od telesa, to pomeni, da je zelo sproščena. Mačke velikokrat samo dremajo v položajih, ki jih omogočajo takojšnjo akcijo, če bi bilo potrebno. Toda tako iztegnjen položaj kaže na to, da je mačka padla v globok spanec, da je popolnoma umirjena in ne čuti nobene grožnje.

  • V 'štruco kruha'

Podobno, kot pri prejšnjem položaju, bo mačka noge spodvila pod telo in se namestila v 'štruco' takrat, ko bo popolnoma sproščena. Ta položaj jim namreč fizično onemogoča takojšnji pobeg, torej tudi tu ne čutijo nobene nevarnosti.

  • Zvit položaj spanja

Ko se mačka zvije, to velikokrat pomeni, da se segreva oz. na ta način ohranja toploto. V divjini lisice na primer v ta namen svoj rep zvijejo okoli telesa in si z njim pokrijejo obraz. Ta položaj pa tudi varuje vitalne organe (jih ne razkriva). Četudi se mačka pri vas počuti še kako varno, to 'previdnost' narekuje njihov DNK.

  • Sedeče, z repkom okoli tačk

Gotovo ste jo že opazili, kako drema kar v sedečem položaju, repek pa je ovit okoli tačk? Ne gre za pravo spanje, pač pa zelo plitko dremanje s pripravljenostjo na pobeg. Najmanjši zvok bo aktiviral vse njene ušesne mišice. Je na preži in ni sproščena.

Profimedia

  • Mačka spi – na vaši glavi!

Vas je kdaj zanimalo, zakaj si mačka za spanje tako rada izbere vašo glavo? Lahko zato, ker je to najbolj topel del vašega telesa in se tako ogreva. Lahko pa tudi zato, ker se glava premika mnogo manj kot vaše noge in roke, ki včasih trzajo kar nenapovedano. Mačke pa imajo rade med spanjem mir.

  • Z izpostavljenim trebuščkom

Če mačka med spanjem izpostavlja svoj trebuh (da spi na hrbtu) je to znak, da se počuti popolnoma varno in vam zaupa.

 

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.