A. Ko. | 13. 3. 2023, 13:14

Zadnjega je leta 1947 ustrelil princ, zdaj pa ... V divjino spustili prva dva primerka živali, ki je kar 70 let veljala za izumrlo (VIDEO)

Profimedia/fotomontaža

Obaan in Asha sta del prestižnega programa indijskega predsednika vlade, s katerim želijo v divjino vrniti žival, ki sta jo s tega področja pregnala lov in izguba življenjskega habitata.

Po indijski divjini se spet sprehajajo gepardi. Pravzaprav za zdaj samo dva, ampak to je šele začetek. Lani septembra so namreč v Indijo iz Namibije pripeljali osem primerkov te najhitrejše živali na svetu. Zadnjega indijskega geparda naj bi ustrelil tamkajšnji princ leta 1947, pet let pozneje pa so uradno razglasili, da je ta vrsta mačke na indijski podcelini izumrla (tako kot so v Sloveniji izumrli risi). Razlog? Predvem lov in izguba življenjskega prostora. 

Za relokacijo gepardov so izbrali zavetišče za divje živali Kuno National Park, ki se nahaja v osrednji Indiji. Gre za prvo tovrstno preselitev kadarkoli in kjerkoli v zgodovini, zato je požela veliko zanimanje javnosti. Kritiki tega projekta svarijo, da obstaja nevarnost, da se gepardi ne bodo privadili indijskemu okolju. Predvsem jih skrbi vidik tekmovanja za plen s tamkajšnjimi leopardi. 

Profimedia

Gepardi veljajo za ene najstarejših mačk, njihova zgodovina sega že 8,5 milijona let nazaj. Tisočletja nazaj jih je živelo ogromno tako v Aziji kot v Afriki. Žal pa so do danes marsikje že izumrli in veljajo za močno ogrožene. Ocenjujejo, da jih je ostalo še okoli 7000, večina njih v afriški savani. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.