I. D. | 18. 8. 2022, 06:00

Potrjen prvi prenos opičjih koz na to priljubljeno domačo žival. Jo imate tudi vi?

Profimedia

Skrivnostni virus je sorodnik danes iztrebljenih črnih koz. Doma je v zahodni in osrednji Afriki, turizem ga je pripeljal tudi k nam.

Virus opičjih koz se širi med ljudmi po vsej Evropi in ZDA. Na ta območja so ga prinesli posamezniki, ki so potovali na območja, kjer je ta bolezen doma. 23. julija je Svetovna zdravstvena organizacija virus opičjih koz razglasila za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju.

V Sloveniji smo po podatkih NIJZ do danes zabeležili 43 primerov opičjih koz.

Za prenos virusa s človeka na človeka je navadno potreben tesen stik z rano, telesno tekočino ali izdihanimi kapljicami. Veliko pozornosti je deležen prenos s spolnimi odnosi, saj vse kaže, da je trenutni izbruh omejen na moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, pri čemer pomembno vlogo najverjetneje igrajo nepredvidene analne in genitalne lezije.

Profimedia/T

V endemičnih deželah so virus našli le pri divjih živalih, in sicer glodavcih in primatih. V ZDA so sicer opisali prenos med prerijskimi psi, v Evropi se je virus prenesel na primate v ujetništvu, ki so prišli v stik z iztrebki okuženih uvoženih živali.

Profimedia

Za zdaj ni znano, ali lahko virus prenašajo tudi domače mačke in psi. A pred kratkim so v pariški bolnici Pitié-Salpêtrière zasledili prvi primer, ko je verjetno prišlo do prenosa s človeka na psa. Poročilo, objavljeno v strokovni reviji The Lancet, kaže, da sta 10. junija v bolnico prišla dva moška, ki sta imela spolne odnose z drugimi moškimi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SoWal Health & Drug (@sowalrx)

Prvi (pacient 1) je bil 44-letni Latinoameričan, ki živi z virusom HIV, se zdravi s protiretrovirusnimi zdravili in ima nezaznavno virusno breme. Drugi (pacient 2) je bil 27-letni, HIV-negativni belec. Oba sta podpisala izjavo, da dovoljujeta anonimizirano objavo njunih zdravstvenih in bioloških podatkov ter fotografij. Prišla sta zaradi analnih razjed, 6 dni po spolnih odnosih z drugimi partnerji. Pacient 1 je nato dobil še izpuščaje po obrazu, ušesih in nogah, pacient 2 po nogah in hrbtu. Oba sta bila utrujena, mučila sta ju glavobol in vročina.

FB/RidseBan

Pri obeh so potrdili okužbo z virusom opičjih koz. A največje presenečenje je prišlo 12 dni po nastopu njunih simptomov, ko je zbolel njun 4-letni mali italijanski hrt, ki pred tem ni imel nobenih zdravstvenih težav. Po trebuhu in anusu so se mu pojavili gnojni mehurčki in razjede, nato so s prilagojenim PCR-testom pri kužku potrdili, da se je tudi sam okužil z opičjimi kozami.

Moška sta povedala, da pes spi z njima v postelji.

Ko so primerjali virus pacienta 1 in psa, sta se ujemala. Oba sta se okužila z varianto hMPXV-1, linija B.1, ki se od aprila letos širi v neendemičnih deželah in je do začetka avgusta samo v Franciji okužila že več kot 1700 ljudi, od tega največ v Parizu.

Cepivo proti opičjim kozam

Cepivo proti opičjim kozam

Xinhua/STA

Iz vseh podatkov sledi, da gre skoraj zagotovo za prenos virusa med človekom in psom, kar pomeni, da bo v prihodnje treba razmisliti o izolaciji domačih ljubljenčkov od posameznikov, ki so okuženi z virusom opičjih koz. Odpira se tudi vprašanje prenosa med domačimi živalmi, a za zdaj o tem še ni nič znanega.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.