A. Ko. | 28. 1. 2023, 11:21

Povožena divja žival na cesti: kaj storiti?

Profimedia

Verjetno ste že kdaj naleteli na prizor obnemogle srne ob cestišču in zelo verjetno ste se samo peljali mimo. Kaj pa bi morali storiti? 

Kaj storiti, če ob cesti vidite povoženo žival? Pokličite 112, povejte čim bolj natančne podatke, kje se žival nahaja, Policija pa bo naprej o tem obvestila pristojne. Ni primerno, da se samo ignorantsko peljete mimo, prav tako pa ni dovoljeno, da bi žival pobirali na svojo roko, jo celo kam odpeljali ali zakopali.

Odvoz povoženih živali določa zakon o divjadi in lovstvu, ker pa se očitno ne izvaja dosledno, je Lovska zveza Slovenije svoje člane znova nagovorila, naj dosledno upoštevajo 11. člen zakona spremembah in dopolnitvah zakona o divjadi in lovstvu.

Takole je zapisano v zakonu: ʺPolicija, upravljavci cest in veterinarsko higienska služba morajo o trku divjadi z vozili v prometu in o najdbi ranjene ali poginule divjadi na cestišču pred odstranitvijo divjadi obvestiti Regijski center za obveščanje, ki o tem obvesti upravljavca lovišča. Predstavnik upravljavca ima pred odstranitvijo poginule divjadi na cestišču pravico do pridobitve vseh tistih delov poginule divjadi, ki jih potrebuje za evidentiranje izgub.ʺ

Statistični podatki kažejo, da v povprečju dnevno v Sloveniji pod avtomobilskimi kolesi konča od 15 do 20 posameznih osebkov srnjadi.

Podatek Lovske zveze Slovenije za lanski november je bil 5500 povoženih osebkov divjadi. Največkrat so to srne, jeseni je veliko tudi jelenov in divjih prašičev. Najboljša preventiva pa je dosledno upoštevanje prometnih predpisov in signalizacije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.