A. Ko. | 22. 4. 2022, 19:47

Požrtvovalni Ukrajinci pomagajo zapuščenim živalim preživeti v vojni

Profimedia
Požrtvovalni Ukrajinci pomagajo zapuščenim živalim preživeti v vojni (foto: Profimedia)

Nekateri Ukrajinci, že tako na robu preživetja, so pod svojo streho vzeli tudi po 20 psov in do 40 mačk. Poglejte, kakšen sistem pomoči so vzpostavili.   

Vojna v Ukrajini za seboj pušča številne zapuščene živali, katerim se trudijo pomagati domači in tuji prostovoljci in živalovarstvene organizacije. Ena prvih, ki se jim je uspelo prebiti v oblegano Ukrajino je bila organizacija Paws of War s sedežem v New Yorku.

Po vsej Ukrajini so vzpostavili na stotine t.i. 'urgentnih postaj s hrano'. V sodelovanju s domačimi prostovoljci skrbijo za zapuščene, lačne, prestrašene, bolne in poškodovane živali. Prostovoljcem v Ukrajini dostavijo hrano in opremo, ti pa potem skrbijo za živali. Na ta način so do danes razdelili že več kot sedem ton hrane.

Ena izmed prostovoljk, ime ji je Daria, ima samo eno svojo mačko, poleg nje pa s pomočjo omenjene organizacije vsak dan skuša nahraniti še 50 drugih, saj ne more gledati, kako stradajo. Vsak dan hodi po zapuščenih hišah in po kotih išče prestrašene mačke.

V Paws od War pa v zadnjih tednih sporočajo, da je lačnih živali toliko, da se soočajo z izzivom, kako hranilne postaje ohraniti napolnjene. Kot so zapisali v people.com, je soustanovitelj Paws of War, Robert Misseri povedal, da so nekateri Ukrajinci, ki že samo težko preživijo, pod streho vzeli čez 20 psov in tudi do 40 mačk, kar pa je seveda pravi izziv nahraniti. Povedal je, da je situacija z zapuščenimi živalmi v Ukrajini zelo žalostna. Pozvali so vse prostovoljce na mejah z Ukrajino, da jim z dostavo hrane in opreme priskočijo na pomoč. Tako bodo še naprej lahko za vrsto živali edino upanje. 

 Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.