A. Ko. | 2. 5. 2022, 16:00

PREVIDNO! To so spomladanske rože v vašem vrtu, ki so za psa lahko tudi USODNE

Profimedia

Tudi vaš vrt krasijo rastline, ki kužkom lahko škodujejo? Preberite, kakšni so znaki zastrupitve.

Le kaj je lepšega, kot spomladansko vrtnarjenje v družbi najboljšega prijatelja. Če se le ne zgodi kaj nepričakovanega, kot je zaužitje zanj strupene rože. Teh je na seznamu spomladanskih rastlin kar nekaj.

  • Narcise

Narcisa je ena tistih, ki sodi na seznam toksičnih rastlin. Strupeni so vsi njeni deli, še najbolj pa čebulica. Tam je namreč koncentracija likorina (toksične snovi) največja. Zato bodite pozorni, če pes okoli narcis koplje luknje. Zaužitje bo povzročilo slabost, bruhanje in drisko, redko pa je zastrupitev z narciso za psa usodna.

  • Hiacinte

Hiacinta ni strupena samo za pse, pač pa tudi za mačke in konje. Najbolje je, da vašega psa ne spuščate v bližino teh sicer čudovitih rož. Različni deli so različno strupeni, največji koncentrat toksične snovi pa je tudi tukaj v sami čebulici. Običajno je prvi znak zastrupitve precejšnje slinjenje. Pes lahko postane tih, nemiren, lahko si drgne gobček, bruha, ima drisko, če je situacija zelo resna, tudi krvavo. Če pes poje čebulico, pa to lahko vodi tudi v blokado črevesja, včasih šele nekaj dni kasneje.

  • Tulipani

Tulipan vsebuje dve za pse toksične snovi – tulipalin A in tulipalin B. Te snovi niso nevarne samo zato, ker so strupene, pač pa lahko povzročijo tudi hude iritacije in vnetja na predelih, s katerimi pridejo v stik. Če pes zaužije tulipan, lahko njegova usta in grlo močno otečejo. Običajno zaužitje ni usodno, lahko pa postane nevarno, ko na primer mladiček ali zelo majhen kuža zaužije celo čebulico. Takrat se lahko pojavijo težave s srcem in oteženo dihanje.

  • Lilije

Niso vse vrste lilij strupene za pse, toda zaužitje prav vseh psu lahko škoduje. Lahko se pojavijo bruhanje, driska, bolečine v želodcu. Strupene vrste lilij pa so posebej nevarne, ker vsebujejo alkaloide, ki poškodujejo rdeče krvničke. Če pes zaužije veliko količino lilij, lahko pride do poškodb organov. So pa te rože mnogo bolj strupene za mačke, kjer lahko povzročijo smrt.

  • Oleander

Vedno zelen in s tistimi nežnimi cvetovi je oleander zares čudovita rastlina. Za naše pasje prijatelje pa malo manj, saj so prav vsi njegovi deli za pse strupeni. Celo voda v vazi, v kateri smo imeli oleander, je ob analizi vsebovala strup! Zaužitje lahko povzroči bruhanje, upočasnjeno bitje srca in celo smrt. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter