N. V. | 29. 4. 2022, 12:58

PRIKUPEN VIDEO: Poglejte, kako je kengurujček iz ljubljanskega živalskega vrta prvič pokukal v svet

Posnetek zaslona/Facebook ZOO Ljubljana/fotomontaža

Že dolgo nismo videli nekaj tako srčkanega ...

Ljubljanski živalski vrt je na Facebooku objavil posnetek, ki prikazuje, kako je mladi kenguru prvič šel iz mamine vreče.

Prisrčni malček se je sicer skotil pred približno sedmimi meseci, a je bil takrat majhen kot čmrlj, so zapisali v objavi ob videoposnetku. 

Posnetek prikazuje izjemno prisrčnega kengurujčka, ki preizkuša svoje prve skokce in se trudi s hranjenjem.

Kako se mladi kengurujček razvija?

Že en mesec po paritvi samice zarodek rdečevratega kenguruja s pomočjo krempeljcev na prvih nogah spleza od rodne odprtine do materine vreče, v kateri se naprej razvija še 280 dni.

V njej poišče enega od štirih seskov, a ker je premajhen, da bi sam sesal, mu sesek v ustih nabrekne, samica pa mu z mišicami v usta stiska mleko, so nas poučili iz živalskega vrta.

Koliko mladičev imajo kengurujke?

Pravzaprav ima večina kengurujk le enega mladiča, a nekoliko drugače kot si to običajno predstavljamo: ko je mladič v vreči star sedem mesecev in jo začne zapuščati, se skoti drugi mladič in samica se ponovno pari. Jajčece se nekajkrat deli in nato čaka na ugoden trenutek za nadaljnji razvoj, razlagajo v ljubljanskem živalskem vrtu.

Tako ima ta super mama istočasno tri ''mladiče'': oplojeno jajčece v maternici, ki čaka, zarodek, ki je prisesan na sesek v vreči in mladiča, ki že zapušča vrečo in se bo kmalu osamosvojil.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.