A. Ko. | 8. 11. 2022, 17:09

Ptica podrla svetovni rekord v najdaljšem neprekinjenem letu (šokirani boste)

Profimedia

Petmesečna ptica je na svoj čezoceanski let odšla letos 13. oktobra, na cilj pa je prispela dobrih 11 dni kasneje. Nič presenetljivega, če ne upoštevate dejstva, da ni prav nič počivala. 

Prvi daljši polet mladega progastorepega kljunača se je začel na Aljaski, pot ga je vodila čez Pacifik vse do Tasmanije. Da je 13.575 kilometrov v 11 dneh in 1 uri prepotoval brez postanka verjetno ne bi nikoli izvedeli, če ne bi bilo njegovega satelitskega oddajnika.

Vsega skupaj je letel 265 neprekinjenih ur! Izkazalo se je, da je ptič nekje na poti narobe zavil in zato pristal na 'napačni' strani Avstralije.

Strokovnjaki predvidevajo, da je to tega prišlo, ker ptica ni vedela, kam je namenjena. Zanimivo in precej nenavadno pri tej vrsti je, da starši v tople kraje odletijo kar šest tednov pred pomladkom.      

Prejšnji rekord je imel v lasti prav tako predstavnik progastorepega kljunaša, ki je oktobra 2021 letel iz Aljaske v avstralski Novi južni Wales. Neprekinjeno je prepotoval 13.035 kilometrov. Ta je potolkel svoj lastni rekord iz leta prej, ko je po 12.070 kilometrih pristal na Novi Zelandiji. Večina omenjenih ptic migrira prav na Avstralijo ali Novo Zelandijo. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.