A. Ko. | 24. 3. 2023, 17:22

Novo presenečenje: ptičja gripa prvič potrjena še pri eni vrsti živali

Profimedia

Na širšem območju Cerkelj na Gorenjskem, kjer so nazadnje odkrili ptičjo gripo, še vedno veljajo omejitveni ukrepi. V začetku marca jih je presenetilo novo odkritje.

Pisali smo že o tem, da so 24. februarja pri kokoših na ekološki kmetiji v Zalogu pri Cerkljah na Gorenjskem potrdili virus ptičje gripe. Državno središče za nadzor bolezni je tedaj nemudoma določilo omejitveni pas v radiju 10 kilometrov od kmetije in zaščitni pas v radiju 3 kilometre od kmetije.

Na omenjeni kmetiji je zaradi okužbe poginilo nekaj čez 300 kokoši, preostalih 700 so usmrtili, prav tako uničili vsa njihova jajca.

Vse rejce s tega območja so pozvali k preventivnim ukrepom in dobremu opazovanju stanja njihovih živali. A s tem zgodba še ni zaključena, kajti med 6. in 10. marcem so prav tako na tem območju okoli Cerkelj na Gorenjskem virus ptičje gripe prvič odkrili pri osmih vrabcih.

Profimedia

Kot je za Dnevnik povedala dr. Brigita Slavec iz Nacionalnega referenčnega laboratorija za aviarno influenco, se je to v Sloveniji zgodilo prvič. Novinarka v omenjenem mediju se sprašuje, ali so vrabci krivi za okužbo kokoši. Ali je bilo obratno? Z zagotovostjo karkoli trditi je nemogoče, je pa dr. Slavčeva odgovorila, da so ptice pevke lahko most med prostoživečimi vodnimi pticami in domačo perutnino.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.