A. Ko. | 23. 1. 2023, 18:03

Razvozlali 'osebno izkaznico' ribjega orla

Profimedia

Septembra in oktobra 2022 je bil v Škocjanskem zatoku najbolj fotografirana ptica ribji orel. Ker je imel obroček na nogi, so lahko raziskali, od kod je. Podatki so že znani ...

Naravni rezervat Škocjanski zatok je pogost postanek pri pticah selivkah. Marsikatere pripotujejo od zelo daleč, točno od kod, za številne med njimi ne bomo nikoli izvedeli. Drugače je, ali ima ptica na nogi obroček. Ta lahko razkrije marsikaj. Obroček ima na nogi tudi ribji orel, ki je bil v jesenskih mesecih izjemno priljubljen pri fotografih. Eni izmed njih, Duši Vadnjal, je uspelo ujeti številko obročka in raziskovanje je lahko steklo.

Izkazalo se je, da orel prihaja iz Finske, konec junija 2022 so ga kot mladička obročkali 1.884 kilometrov stran od Škocjanskega zatoka. Še več, kot je zapisal eden izmed komentatorjev pod objavo, ga je obročkal Pertti Saurola, ta pa je pred nekaj leti v Škocjanskem zatoku predaval o svojem raziskovalnem delu. V Škocjanskem zatoku pravijo, da obroček prinaša informacije o biometričnih podatkih, starosti, spolu in še marsikaj. Če tudi vi vidite ptico z obročkom, bodo hvaležni za vsako informacijo, ki bo razkrila marsikatero zanimivost.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.