A. Ko. | 18. 8. 2022, 18:25

Reja živali v kletkah: ŠOKANTNO, kaj je razkrila tajna preiskava

Profimedia
Reja živali v kletkah: ŠOKANTNO, kaj je razkrila tajna preiskava (foto: Profimedia)

Nova tajna preiskava, ki je razkrila muke, krutost in frustracije svinj na kmetijah EU, znova odpira vprašanje, kdaj (če sploh) bo EU prepovedala rejo živali v kletkah.

''Grozljivi novi posnetki, pridobljeni kot del preiskave na 16 kmetijah po Italiji, Španiji, Franciji in Poljski, razkrivajo krutost, muke in frustracije, ki jih svinje trpijo v kletkah in prasitvenih boksih, ko čakajo na obljubljeno prepoved EU kmetovanja v kletkah,'' so zapisali na Društvu za zaščito živali Ljubljana glede tajne preiskave organizacije Compassion in world farming.

Poudarjajo, da svinje skoraj polovico svojega odraslega življenja preživijo v izjemno majhnih kletkah, kjer lahko samo ali stojijo ali ležijo. Pri tem ležijo v lastnih iztrebkih in urinu, ne morejo primerno negovati svojih mladičev. Zaradi vsega tega izražajo nenormalno vedenje (grizenje rešetk ...).

Nevladne organizacije so se obrnile na pristojna ministrstva po vsej Evropi.  

''Strinjamo se, da bi prenehanje uporabe kletk pomenilo bistveno spremembo na bolje za rejne živali v EU.''

Tako pravijo na Ministrstvu za kmetijstvo,  gozdarstvo in prehrano. In dodajo: ''Vendar pa želimo poudariti, da je ob odločitvi o prenehanju uporabe vseh kletk za rejne živali, še posebej kletk za kokoši nesnice, kunce, prepelice, race, gosi, matične jate, boksov za svinje in boksov za prasitev prašičev in posameznih telet, treba resno razmisliti o učinkih, ki bi jih imela splošna prepoved na druge vidike, in sicer na konkurenčnost malih kmetov ter enake konkurenčne pogoje za države članice EU in tretje države v trgovini z živalskimi proizvodi.''  

Profimedia

Evropska komisija se je lani sicer že zavezala, da bo uvedla zakonodajo za odpravo reje v kletkah v EU. Organizacija Compassion in world farming je zbrala 1,4 milijona podpisov po vsej EU. To je bila prva uspešna evropska državljanska pobuda za rejne živali.

Medtem pa živali v kletkah še vedno čakajo na odločitev ...

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.