A. Ko. | 15. 2. 2023, 10:44

Reševalcem vrnila upanje: 178 ur po potresu iz ruševin potegnili živo mačko (VIDEO)

Profimedia

Majhna črna mucka z rožnato ovratnico, nežno mijavkajoča v naročju reševalca, ki jo stiska s sebi in objema, je prizor, ki stopi srce. In daje upanje reševalcem v Turčiji in Siriji, da je še mogoče ...

ʺVrnila nam je upanje,ʺ so za mačko, ki so jo v turškem Adiyamanu dober teden dni po potresu živo potegnili izpod ruševin, povedali reševalci. Poimenovali so jo Umut, kar v turškem jeziku pomeni - upanje. In čeprav je tega iz dneva v dan manj, po zaslugi takšnih zgodb še verjamejo v čudeže.

Ves ta čas je mačka, ki jo je v kratkem po odkritju že pregledal veterinar, preživela pod ruševinami 7-nadstropne stavbe. Še ena izjemna zgodba o preživetju ljubljenčkov je zgodba iz kraja Hatay, kjer so po 55 urah izpod ruševin kot po čudežu potegnili živega psa. Nekateri posnetki so presunljivi, med drugim ta, ki prikazuje reševanje psa Pamuka, mucka Cileka in papige.

Žal pa vsi niso imeli te sreče. Potres, ki ga je turški predsednik Erdogan opisal kot 'atomsko bombo', je po zadnjih podatkih v Turčiji in Siriji terjal prek 41.000 žrtev. Iskanju so se pridružili tudi nekateri Slovenci s svojimi štirinožnimi pasjimi junaki. Reševalci še vedno vsak dan najdejo kakšnega preživelega, a organizacije Združenih narodov so sporočile, da se reševalne akcije počasi zaključujejo.

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.